De herfst is in volle gang en dat houdt in dat pompoen weer volop in het seizoen is! Heerlijk, want ik kan hier geen genoeg van krijgen. Zoals je misschien wel weet, kookte ik al aardig wat gerechten met pompoen en kan het niet laten om hiermee te experimenteren. Ik had weer eens zin in pasta, maar dan het liefst een lichte maaltijd. Dus besloot ik de hoeveelheid pasta te halveren en deze aan te vullen met geroosterde pompoen, spinazie en zelfgemaakte pesto. Dit was zó lekker dat ik het wel met jullie moest delen. Ik maak je dan ook graag blij met het recept van deze pastasalade met pompoen, spinazie en pesto.
Variatietip voor pastasalade met pompoen
Nog voordat ik je het recept laat zien, wil ik alvast met je delen dat deze pastasalade met pompoen niet vegetarisch hoeft te zijn. Vriendlief vindt het altijd lekker als er iets van vlees in zijn gerecht zit. Dus soms maak ik deze salade ook met wat kip erbij. Dan zijn we allebei blij 😉
Om de kip toe te voegen aan het gerecht smeer je een kipfilet dun in met wat bakolijfolie en breng je deze op smaak met Italiaanse kruiden of een BBQ rub. Bak deze rondom aan in een hete koekenpan. Wanneer deze is dichtgeschroeid voeg je een klontje boter toe en zet je de pan gelijk voor zo’n 20 minuten in de oven, samen met de pompoen. Snijd de filet in dunne plakjes en meng deze door de pasta.
Pastasalade met pompoen, spinazie en pesto
Ingrediënten
- 250 gr farfalle (strikjes pasta)
- 1 flespompoen geschild, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes
- olijfolie
- zout
- peper
- 2 takjes tijm
- 20 cherrytomaten
- 1 rode ui in dunne ringen
- ½ komkommer gehalveerd en in plakjes
- 400 gr babyspinazie
- 1 bol buffelmozzarella
- Parmezaanse kaas geraspt
- Pesto naar smaak
- olijfolie extra vergine
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225˚C.
- Vet een ovenschaal in met 2 eetlepels olijfolie en verdeel de pompoenblokjes erin. Breng op smaak met peper, zout en tijm. Dek af met aluminiumfolie. Bak 30 minuten in de oven, haal het folie eraf en bak nog 10 minuten.
- Prik de tomaten in met een mes en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Besprenkel met wat bakolijfolie, peper en zout. Zet de tomaten in de oven wanneer het folie van de pompoen af mag.
- Kook de farfalle in ruim gezouten water. Giet af en roer er pesto naar smaak doorheen. Begin met een paar eetlepels en proef het. Voeg meer toe indien nodig.
- Verdeel de spinazie over de borden, schep daar bovenop de farfalle. Dan mag de pompoen, rode ui en komkommer er overheen. Scheur de mozzarella in grove stukken en verdeel over de borden.
- Leg per bord wat tomaten op het bord en maak af met wat grof geraspte Parmezaanse kaas.
Notities
- Wil je zelf pesto maken? Gebruik dan dit recept.
- Liever pesto uit een potje? Let bij aankoop dan op de ingrediënten. Vaak zitten er cashewnoten in plaats van pijnboompitten in. En spinazie in plaats van basilicum.
- Variatietip: Dit gerecht is ook lekker met kip. Smeer een kipfilet dun in met wat bakolijfolie en breng op smaak met Italiaanse kruiden of een BBQ rub. Bak deze rondom aan in een hete koekenpan. Wanneer deze is dichtgeschroeid voeg je een klontje boter toe en zet je de pan gelijk voor zo’n 20 minuten in de oven, samen met de pompoen. Snijd de filet in dunne plakjes en meng deze door de pasta.
Geen zin om zelf pesto te maken voor deze pastasalade met pompoen en ben je op zoek naar een goede pesto in een potje? Kijk dan goed naar de ingrediënten. Pesto hoort gemaakt te zijn met basilicum en pijnboompitten. Niet met spinazie of walnoten. Een goede delicatessenwinkel heeft deze vaak wel in het assortiment.
MUZIEKTIP!
Een herfstig gerecht vraagt om een warme track, niet? Eentje waarbij je lekker op de bank ploft en een dekentje over je heen trek.