Foodtour door Amersfoort: 50 tinten groen

2.8K

Maar liefst 2x moest ik de uitnodiging, om met de Foodtour door Amersfoort mee te gaan, weigeren. Omdat mijn agenda te vol was of ziek, zwak en misselijk in mijn bed vertoefde. Maar afgelopen oktober kwam het er dan van; ik ging Amersfoort EIN-DE-LIJK ontdekken. Ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat ik ooit eens eerder was geweest. Misschien met mijn ouders toen ik nog klein was, maar het is niet opgeslagen in mijn herinnering. Anyway…ik was blij dat het er nu eindelijk van kwam. Amersfoort, here I come!

Foodtour door Amersfoort: 50 tinten groen

Het thema van deze tour stond in het teken van GROEN. Dit in de zin voeding, verantwoorde ingrediënten, maar ook duurzaamheid en toffe initiatieven in de stad om Amersfoort wat groener op de kaart te laten staan. Voorzien van een sportieve fiets, aten wij ons een weg door Amersfoort. We hebben mogen smullen van hapjes, drankjes en…nou dat bewaar ik nog even. Lees maar, je komt er zelf achter wat voor spannends dat was.

DLC Restaurant daily | local | cooking

We verzamelden in de kas bij DLC restaurant. Dit restaurant is opgebouwd uit gerecyclede materialen. Het meubilair van het restaurant komt bij de kringloop vandaan en heeft eigenlijk alles bij DLC een tweede leven gekregen. Zo is de kas, waarin je lekker kunt relaxen, ooit echt gebruikt in het westland. De kas is trouwens een heerlijke hangplek bij een stoere haard. In de kas groeit en bloeit er van alles dat weer in de keuken wordt gebruikt. En wat er niet voor handen is, wordt bij locale boeren en leveranciers gehaald. Ook heeft DLC restaurant een maatschappelijke functie: Stichting Bikkel heeft geholpen bij de bouw van het restaurant en het kweken van ingrediënten in de kas en moestuin en de verzorging van de kippen wordt door zorgorganisatie Amerpoort gedaan. De seizoensgerechten zijn heerlijk en wij mochten dan ook genieten van een paar pareltjes van de kaart. Mijn favoriet was de soep van knolselderij, aardpeer en zeekraal.

Foodtour door Amersfoort: 50 tinten groen | www.deedylicious.nl Foodtour door Amersfoort: 50 tinten groen | www.deedylicious.nlRestaurant DLC
Soesterweg 332, Amersfoort
Donderdag t/m zondag geopend vanaf 16.00 uur
www.dlcrestaurant.nl

 

Mastercheffen met vanBLIK

Na de heerlijke hapjes was het tijd om op de fiets te springen. En dat was geen straf! Ik reed op een elektrische fiets gemaakt van bamboe en de zon scheen! We kwamen aan bij de kookstudio van Smulweb, waar we een echte kookchallenge aangingen. Tof, ik voelde mij alsof ik bij Masterchef Australië stond! Met de blikken van vanBLIK maakten we in bloggerduo’s een gerecht met de inhoud hiervan. En dat mocht álles zijn, zolang het maar in 45 minuten klaar was. Samen met Sarah van South and Pepper maakte ik een geweldige gevulde courgette met het blik Chili con Carne. Met toegevoegde bulgur, gestoomde worsteltjes, kaas en frisse peterselie en tomaten, hebben we een heerlijk recept gekookt. De drie-koppige jury, waaronder sterrenchef Janco, was het er over eens; wij hadden het beste recept gekookt. En daarmee wonnen wij allebei een toffe fiets!

Foodtour door Amersfoort: 50 tinten groen | www.deedylicious.nlvanBlik

vanBLIK vind je in de schappen van AH en er zijn 3 verschillende verkrijgbaar: Chili con Carne, Vegetarische Curry Madras en Kip in kruidige Kokossaus. vanBLIK wil het slechte imago van blik veranderen. Na het eten van een blik wordt het materiaal voor 95% gerecycled. Het is daarmee dan ook de meest duurzame verpakking. Meer uit blik eten dus lieve mensen!

 

De Nieuwe Graanschuur

Oververhit van de spannende wedstrijd stapten we weer op de fiets, ditmaal naar De Nieuwe Graanschuur. Hier kom je binnen in een biologische supermarkt en shop je producten die afkomstig zijn uit een gebied van 25 km rondom de winkel. Lokaler eten dan dit kan dus eigenlijk niet. En het leuke vind ik, dat ze er naar streven zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Hier is het dan ook handig je eigen boodschappentas mee te nemen, maar ook bijvoorbeeld een potje waar je honing in kunt tappen. Of wat dacht je van een zakje voor je ontbijtgranen? De winkel laat je natuurlijk niet klungelen en heeft zelf ook verantwoorde verpakkingen die je meerdere keren kunt gebruiken, mocht je deze zijn vergeten.

Foodtour door Amersfoort: 50 tinten groen | www.deedylicious.nlDe Nieuwe Graanschuur
Bloemendalsestraat 19, Amersfoort
www.denieuwegraanschuur.nl

 

BLUR

Na weer een stukje te hebben gefietst door prachtig Amersfoort schoven we aan bij BLUR. Naast dat je hippe accessoires kunt shoppen in de conceptstore, kun je hier ook heerlijk neerploffen voor een kop thee of koffie met een van de heerlijke zoetigheden. Buiten de overheerlijke wafels en wentelteefjes hebben ze verschillende cakes en taartjes op het menu. Er is hier ook zeker gedacht aan mensen met een glutenintolerantie, vegetariërs en veganisten. De pindakaaskoekjes en vegan taartjes van Holy Nut smaakte mij prima!

Foodtour door Amersfoort: 50 tinten groen | www.deedylicious.nl Foodtour door Amersfoort: 50 tinten groen | www.deedylicious.nlBLUR
Mooierstraat 18, Amersfoort
www.bluryourlife.nl

 

SEM sla en meer

Bij SEM schoven we aan voor een kleine borrelhap. Onder het genot van broodjes met vers gemaakte tappenade en rauwkost en groentechips, heb ik een lekker glas wijn weggeklokt. De hummus van zoete aardappel was een smakelijke verrassing! Bij SEM is bijna alles biologisch en verantwoord. Zo serveren ze er heerlijke salades, soepen, snacks en sapjes. Elke maand hebben ze een salade van de maand die door een van de collega’s is bedacht. Ik ben zelf niet zo’n health-freak, maar eigenlijk maakt dat hier ook helemaal niet uit. Het eten is puur en goed op smaak. Dus gezond of niet; lekker eten doe je hier altijd!

Foodtour door Amersfoort: 50 tinten groen | www.deedylicious.nlSEM sla en meer
Kortegracht 6, Amersfoort
www.slaenmeer.nl

 

Madonna

De allerlaatste stop waar wij met onze, ondertussen vertrouwde, fiets heen rijden is Madonna. Een hotspot-to-be, aangezien dit restaurant zijn deuren nog niet had geopend ten tijde van ons bezoek. Tussen de bedrijven door van verbouwen, inrichten en eigen maken van de keuken, bezochten wij deze prachtige zaak. Eigenaren Maaikel en Sven hebben voor Madonna gekozen, omdat je vanuit het pand zicht hebt op de Onze Lieve Vrouwentoren. Daarnaast zit in de naam van Madonna ma (moeder) dat staat voor gemoedelijkheid. En last but not least, staat deze naam voor het Italiaanse gevoel dat zij willen overbrengen, Nee, het is geen typisch Italiaans restaurant, maar de menukaart is er zeker op geïnspireerd. De houtgestookte oven speelt hierbij een grote rol en bijna 75% van de gerechten komt dan ook van deze houtoven. Denk aan stoofgerechten, pizza’s, vleesgerechten en zelf gebakken brood. In het restaurant kom ook een deli én kun je prima een avondje doorzakken met je vrienden aan de ruime bar. De warmte die door de oven wordt gegenereerd, wordt opgeslagen en hergebruikt om het pand mee te verwarmen. We hebben een klein tipje van de sluier gekregen qua gerechten, die veelal verantwoord zijn. Zo aten wij een heerlijke salade met zoete aardappel én een taartje met pompoen en sinaasappel.

Foodtour door Amersfoort: 50 tinten groen | www.deedylicious.nlMadonna
Krommestraat 32, Amersfoort
www.madonna-amersfoort.nl

 

Ik heb genoten van mooi Amersfoort en zal er zeker nog eens teruggaan. En dan schuif ik zéker aan bij Madonna, want ik ben toch wel erg nieuwsgierig naar de rest van de kaart geworden. Verder vind ik Amersfoort echt een toffe stad. Het voelt knus aan, zeker in de binnenstad. Je vindt er leuke winkeltjes en zoals je hebt kunnen lezen voldoende plekjes om lekker te ontbijten, lunchen of dineren. En of je dit met een groene gedachte doet of niet, laat het je smaken en geniet!

Dank aan Krista en Esther voor de uitnodiging(en) en dat jullie mij hebben laten zien hoe leuk Amersfoort is. Wie weet tot snel! 

Wil je meer hotspot ontdekken? Check dan deze pagina.

KokenKoken

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close