Mango-couscous met pittige gehaktballen

108

Een tijd geleden alweer, mocht ik bij de radio koken. ‘De radio?’ hoor ik je denken. Jazeker, en wel in Winfrieds Woonkamer, dat overigens een studio was. Het programma en deze zender bestaat niet meer, maar ik wilde jullie dit heerlijke recept niet ontnemen natuurlijk.

Logo Radio6Het idee van Winfrieds programma was om (thuis)koks uit te nodigen om een maaltijd te maken voor de luisteraars, die wel wat kook-inspiratie kunnen gebruiken. Het recept stond ‘s middags al online zodat de luisteraars de boodschappenlijst van te voren kunnen bekijken. Tijdens het programma ging de kok van de dag aan de slag en werd er ondertussen gepraat over het gerecht, over de kok en uiteraard; muziek!

Mango-couscous met pittige gehaktballen

Winfried was de week dat ik mocht koken nog met vakantie, dus werd de uitzending gehost door Steef Cuijpers. Ik had voor deze gelegenheid een makkelijk, maar niet minder smakelijk recept gemaakt. Lekker lichte mango-couscous met pittige gehaktballen en homemade knoflooksaus. Hieronder kun je het recept vinden.

Mango couscous

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 250 gram couscous
  • 600 gram spitskool, gesneden
  • 200 gram mangochutney
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 4 tl gemalen komijn
  • 1 bosje koriander
  • peper
  • zout
  • geroosterde (ongezouten) cashewnoten
  • 2 el bakolijfolie 
  • 2 el olijfolie extra vierge

Wat gaan we doen?

BEREIDINGSTIJD 35 MINUTEN
  1. Maak de couscous volgens de aanwijzingen die op de verpakking staat, samen met 2 el. olijfolie. (Meestal is dit heel simpel; een afgemeten hoeveelheid gekookt water op de couscous gieten en de schaal afdekken voor een paar minuten.)
  2. Zet een hapjespan op het vuur met wat olijfolie. Fruit de paprika een paar minuutjes. Wanneer deze een beetje zacht beginnen te worden mag de rode ui erbij en bak deze een minuutje mee. Schep dan de komijn en daarna de spitskool erdoor.
  3. Bak het geheel in 4 min. knapperig en gaar.
  4. Roer de couscous los met een vork en schep hierdoor door de gebakken ui, paprika en spitskool. Breng op smaak met de mangochutney, fijngehakte koriander, geroosterde cashewnoten, peper en eventueel zout.

Mango-coucous met pittige gehaktballetjes bij radio 6, winfrieds woonkamer

Gehaktballen

Wat heb je nodig voor zo’n 25 balletjes?

  • 1 kg gehakt (half om half)
  • 1 gesnipperde ui (fijn gesneden)
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 tl chilipeper
  • 1 tl zout
  • 1/2 kopje paneermeel
  • olijfolie of boter om mee te bakken
  • glas water

Wat gaan we doen?

BEREIDINGSTIJD 30 MINUTEN
  1. Kneed het gehakt met de ui, eieren, peterselie, gemalen komijnzaad, chilipeper, zout en paneermeel in een grote kom goed door. Maak hiervan gehaktballen ten grootte van pingpongballen. Maak je handen een beetje nat voordat je gaat rollen, dan plakken ze niet zo aan je handen vast.
  2. Braad in een ruime pan met wat olijfolie of boter de balletjes aan, totdat ze rondom mooi bruin zijn geschroeid.
  3. Giet er een flink glas water op en zet het vuur lager en leg de deksel op de pan. De balletjes moeten minstens 1/3 onder het vocht staan. Laat dit nog 10-15 minuten garen, maar draai de balletjes wel af en toe om.

Tip; je hebt nu een heerlijk jus in de pan, gooi deze niet weg! Wanneer het een beetje is afgekoeld, zeef je en schenk je dit in een ijsblokjesvorm. Afgedekt in de vriezer plaatsen en je hebt altijd een smaakmaker binnen handbereik.) ‘s Winters heerlijk bij een stamppotje en geen zakjes ‘aanmaak-jus’ meer nodig.

Knoflooksaus

Wat heb je nodig voor een bak vol?

  • 4 teentjes knoflook
  • 150 ml mayonaise
  • 150 ml yoghurt
  • handje platte peterselie (fijngehakt)
  • peper en zout naar smaak

Wat gaan we doen?

BEREIDINGSTIJD 5 MINUTEN
  1. Meng de mayonaise en yoghurt goed door elkaar, totdat het een mooie saus is.
  2. Pers de teentjes knoflook en voeg deze toe aan de saus, samen met de fijngehakte peterselie, peper en zout.

Serveren

Schep een lekker bordje vol met de couscous. Leg daarop wat van de pittige gehaktballetjes en serveer er wat van de knoflooksaus bij. Strooi daar overheen nog wat verse blaadjes koriander overheen.

Mango couscous | www.deedylicious.nl

Wil je meer inspiratie met couscous? Check dan eens:

De foto’s die je hier ziet zijn van DeedyLicious, alleen gemaakt in een tijd dat de blog nog een andere naam had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2020. All rights reserved.
Close