Héél wat jaren geleden mocht ik bij de radio koken. ‘De radio?’ hoor ik je denken. Jazeker, en wel in Winfrieds Woonkamer, dat overigens gewoon een studio was. Het programma en deze zender bestaan helaas niet meer. Maar ik wil jullie het heerlijke recept van de Mango couscous met pittige gehaktballen die ik in die studio klaarmaakte, niet ontnemen natuurlijk.
Het idee van Winfrieds programma was om (thuis)koks uit te nodigen om een maaltijd te maken voor luisteraars die wel wat kookinspiratie konden gebruiken. Het recept kwam ’s middags al online zodat de luisteraars de boodschappenlijst van te voren konden bekijken. Tijdens het programma ging de kok van de dag aan de slag en werd er ondertussen gepraat over het gerecht, over de kok en uiteraard; muziek!
Dit recept stamt uit 2014 en de couscous is geïnspireerd op een recept van Albert Heijn. Ik was toen helemaal nog niet zo bezig met foodfotografie. In 2021 heb ik het recept weer eens opnieuw gekookt en gelijk opnieuw op de foto gezet. Wil je zien hoe ik in 2014 dit gerecht op de foto zette? Check dan mijn Instagram post met dit gerecht maar eens.
Mango couscous met pittige gehaktballen
Winfried was de week dat ik mocht koken nog met vakantie, dus werd de uitzending gehost door Steef Cuijpers. Ik had voor deze gelegenheid een makkelijk en héél smakelijk recept gemaakt. Lekker lichte Mango couscous met pittige gehaktballen. Daarbij serveerde ik homemade knoflooksaus.
Hieronder kun je alle recepten vinden. Ik heb de recepten van de mango couscous, gehaktballen en knoflooksaus even voor je opgesplitst, want de gehaktballen kun je ook als snack eten of bij een ander gerecht serveren. Begin eerst met de gehaktballen, dan kun je terwijl die in de oven staan de rest klaarmaken.
Pittige gehaktballen
Benodigdheden
- Ovenbestendige braadslee of hapjespan
Ingrediënten
- 1 kg gehakt half om half, op kamertemperatuur
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 2 el peterselie fijngehakt
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl zout
- snuf peper
- paneermeel
- olijfolie
- 2 el roomboter
- 1 glas water
Instructies
- Doe het gehakt in een grote mengkom samen met de ui, eieren, peterselie, koriander- en komijnzaad, chilipoeder, zout en peper. Kneed dit door elkaar en voeg wat paneermeel toe als het te nat is.
- Maak zo'n 25 gehaktballen ten grote van golfballen. Dit is ongeveer 1 eetlepel van het gehaktmengsel. Maak je handen een beetje nat bij het rollen, zo blijft er minder aan je handen plakken.
- Verwarm de oven voor op 175˚C.
- Verhit een ovenbestendige braadslee of grote hapjespan met wat olijfolie. Bak de balletjes rondom aan in zo'n 15 minuten.
- Haal van het vuur en voeg de boter toe, samen met het glas water.
- Dek de schaal af met folie en zet deze in de oven. Na 15 minuten mag het folie er af. Rol de balletjes even rond in het vocht en bak ze nog 10 tot 15 minuten door in de oven of tot ze mooi bruin zijn.
Notities
Mango couscous
Ingrediënten
- 250 gr couscous
- 2 el olijfolie extra vergine
- 2 el bakolijfolie
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 1 paprika rood/geel, in kleine blokjes
- 4 tl komijn gemalen
- 600 gr spitskool fijn gesneden
- 175 gr mangochutney
- zout
- peper
- geroosterde cashewnoten
- 1 bosje koriander
Instructies
- Bereid de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de extra vergine olijfolie toe en dek af.
- Bak in een hapjespan de rode ui en paprika aan in de bakolijfolie tot de ui glazig begint te worden. Voeg de komijn toe en bak 1 minuut mee.
- Voeg de spitskool toe en roerbak dit zo'n 5 minuten tot het is geslonken. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de mangochutney erbij en meng goed.
- Roer de couscous los en meng dit met de spitskool. Proef en voeg naar wens nog wat extra mangochutney toe.
- Schep een flinke lepel op een bord, bestrooi met geroosterde cashewnoten en verse korianderblaadjes.
Notities
Knoflooksaus
Ingrediënten
- 4 tenen knoflook uitgeperst
- 80 ml mayonaise
- 150 ml Griekse yoghurt
- platte peterselie fijngehakt
- zout
- peper
Instructies
- Meng de knoflook, mayonaise en yoghurt door elkaar.
- Voeg gehakte peterselie naar smaak toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Bewaar de knoflooksaus koel en haal deze vlak voor serveren uit de koelkast.
Notities
Serveren
Schep een lekker bordje vol met de couscous. Leg daarop wat van de pittige gehaktballetjes en serveer er wat van de knoflooksaus bij. Strooi daar overheen nog wat verse blaadjes koriander en grof gehakte cashewnoten.
Muziektip!
Terwijl je de ballen staat te draaien, kun je maar beter een uptempo nummer aan zetten. Dan gaat het een stuk sneller kan ik je vertellen. Zoals deze toffe track van Mike Dunn! Enjoy 😉