Boontjes, daar ben ik dus echt helemaal fan van. En ik zeg met nadruk boontJES. Want die dikke knokige sperziebonen vind ik best lekker hoor, maar mijn favoriete boontjes zijn toch wel haricots verts. Slanke dunne groene vriendjes waar ik zo een vol bord van wegsmikkel. Maar nu hoor ik je denken: ‘Wendy, op boontjes alleen kunnen we niet leven hè?’
Haricot verts met pittige pepersaus
Dus ok, ik maakte een lekkere maaltijd met een beetje pit in combinatie met deze groene rakkers. En het leuke is; één ingrediënt van dit recept kun je maar liefst twee maanden (!) bewaren en daar gaan we de komende tijd heerlijke dingen mee maken! Ik beloof je dat één keer even wat werk hebt met de voorbereidingen van dit recept, maar dan zit je de komende twee maanden gebeiteld met een heerlijk pepersausje die je op verschillende manieren snel kunt inzetten voor een makkelijke maaltijd.
Peperig sausje
Wanneer je de pepersaus in de koelkast klaar hebt staan, kun je er heel snel een spannend gerecht mee maken. Super makkelijk op een drukke dag! En dat dit sausje een smaakmaker is, zal je zo wel zien bij het lezen van de ingrediënten. Niet schrikken, het komt goed 😉 En wees gerust; je zal hier ook niet van in vuur en vlam staan. En ben je wel wat gewend, dan maal je toch lekker nog een extra peper mee?
Ik ga je de komende weken een aantal recepten geven die je met dit sausje kunt maken. Dus chop chop: aan de slag en hakken maar. Het eerste recept staat al onder de pepersaus voor je klaar. Ai dat rijmt ?
Pittige pepersaus
Benodigdheden
- vijzel
- keukenmachine
- 1 liter weckpot
Ingrediënten
- 1 el piment korrels
- 2 el korianderzaad
- 30 gr zout
- 1 el peper
- 500 gr paprika rood of geel, zonder zaadlijsten en in grove stukken
- 10 tenen knoflook gepeld
- 70 gr gember schoongemaakt
- 100 gr groene peperkorrels
- 2 rode uien
- 2 spaanse pepers
- 4 el rode wijnazijn
- 100 ml zonnebloemolie
- 100 gr suiker
Instructies
- Maal de pimentkorrels, korianderzaad, zout en zwarte peper goed fijn in een vijzel. Mocht je de (zachte) peperbolletjes in hun geheel niet zo lekker vinden, maal deze dan ook alvast fijn.
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal totdat een de dikte heeft van een saus. (Past het niet in een keer in de machine? Maal het in twee keer en verdeel de olie en azijn over de twee delen, zodat je wel altijd wat vocht hebt om mee te malen.)
- Zorg dat je een brandschone pot hebt en giet de pittige pepersaus hierin.
- Plak er een sticker op met de datum. Ik bewaar de pot in de koeling. Gebruik de saus maximaal 2 maanden.
Haricot verts met pittige pepersaus
Ingrediënten
- 500 gr haricot verts gewassen
- 250 gr aardappelpartjes voorgekookt
- 4 el pittige pepersaus
- olijfolie
- 6 takjes platte peterselie grofgehakt
Instructies
- Bak de aardappelpartjes met wat olie in de koekenpan. Bak ze goudbruin en knapperig.
- Kook ondertussen de haricots verts in 4-6 minuten beetgaar en spoel met koud water na, zodat het garingsproces stopt. Je wilt dat de boontjes nog een lekkere bite hebben.
- Wanneer de aardappels bruin gebakken zijn voeg je 4 eetlepels van de pittige pepersaus toe en bak dit nog een minuutje mee. Voeg de boontjes toe en schep goed om.
- Garneer met de gehakte peterselie en serveer direct.
Notities
- Je kunt op het laatst nog 2 eetlepels crème fraîche toevoegen om het wat romiger te maken.
- Ook lekker met reepjes kip. Bak deze in een aparte pan en voeg op het laatst toe aan de aardappeltjes en boontjes.
MUZIEKTIP!
Natuurlijk kan er bij dit gepeperde gerecht maar een nummer volstaan; een plaat van Salt-N-Pepa. ‘Push-it’ kan ik stiekem niet echt meer horen, die heb ik mijn leven al teveel gedraaid en op de radio gehoord. Maar van deze track beweegt mijn hoofd nog steeds mee op de beat.