Voor de Foodblogswap van Januari mocht ik koken van de blog van Duizenden1dag.nl. Een lekkere no-nonsensblog van Martine die bijzonder werk doet; werken op de dagbesteding van een crisis-, behandelvoorziening met mensen met een lichte verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag. Het werk wat zij doet speelt zich grotendeels af in de moestuin. Een om haar werk te eren, ben ik lekker met groenten aan de slag gegaan en bakte een Flammkuchen.
Flammkuchen
Ik vond op haar site deze heerlijke Flammkuchen en besloot er een vegetarische variant van te maken. Ik had nog prachtige bietjes liggen (zoals je vast weet ben ik gék op bietjes) en besloot deze als topping te gebruiken. Samen met rode ui en een goede snuf komijn maakt dit een heerlijke combinatie. Lekker voor bij de borrel!
Flammkuchen met bietjes en rode ui
Ingrediënten
- 300 gr bloem
- 180 ml water lauw warm
- 7 gr droge gist
- suiker
- 30 ml olijfolie
- zout
- peper
- 2 rode bieten voorgekookt en in kleine blokjes
- 1 rode ui in dunne ringen
- 2 tl komijn
- 125 ml crème fraîche
- 10 takjes bieslook fijngehakt
Instructies
- Meng in een kom de bloem samen met het zout, suiker en droge gist. Giet hier het water en de olie bij. Meng het tot een deegbal, totdat deze niet meer plakt. Haal het deeg uit de kom en kneed goed door op een met bloem bestoven aanrecht.
- Leg het deeg in een schone kom en bestrooi met wat bloem. Plaats de kom in de magnetron en zet er een glad met gekookt water naast. Doe snel de deur dicht en laat 45 minuten rijzen.
- Rooster ondertussen de komijn kort in een droge pan en vijzel daarna samen met 1 tl zout fijn tot poeder. Meng ⅔ van de specerijen met de crème fraîche en bewaar de rest voor de finishing touch.
- Verwarm de oven voor op 250˚C. Wil je gebruik maken van een pizzasteen, plaats deze dan nu in de oven.
- Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Rol zo dun mogelijk uit tot je 3 flammkuchen hebt.
- Smeer op elke flammkuchen een gelijke hoeveelheid crème fraîche en bestrooi met de bietjes en rode ui. Strooi dan de overgebleven komijn en wat gemalen peper er overheen. Plaats op een bakplaat of pizzasteen in de oven en bak voor zo’n 8 – 10 minuten.
- Strooi voor serveren de gehakte bieslook over de Flammkuchen.
Notities
MUZIEKTIP!
Bij deze borrelhap denk ik aan lekker weer en wijntjes drinken op het terras. Daarom een zomerse plaat waar ik op en top vrolijk van word. Naast Bob Marley is dit toch wel een reggae-held van mij; Jimmy Cliff!
Ziet er superlekker uit!! En bietjes en rode ui hebben we in de tuin, dus wie weet staat deze versie ook bij mij op tafel van de zomer.
Leuk Martine! Wij hadden vorig jaar ook bietjes uit eigen tuin. Zó lekker! En wat een prachtige groente is het toch ook 😉 https://deedylicious.nl/een-ode-aan-de-biet/