Een ode aan de biet

4.6K

De biet, ook wel kroot genoemd, heeft dit jaar een grote rol in ons huishouden gespeeld. Ik heb namelijk voor het eerst een mini-moestuin en heb daar bieten in gezaaid. En wat is het leuk om zelf deze groente te ‘verbouwen!’

De plantjes kwamen al vrij snel op en ik kon toen al zien dat ik iets te scheutig was geweest met het zaaien. Deze beginner had namelijk uit de losse pols wat zaadjes in de bak gestrooid en had dit beter wat zorgvuldiger kunnen doen. Ik heb ze iets moeten uitdunnen, zodat de plantjes die achterbleven wat meer de ruimte kregen om te kunnen groeien.

Een ode aan de biet | www.deedylicious.nlAfgelopen week hebben we de eerste práchtige bieten geoogst, want de bak barste zowat uit zijn voegen van de hoeveelheid blad. Ik vond de kleuren en het loof zo mooi dat ze een ‘fotoshoot’ hebben gekregen. Want wat is deze groente práchtig! Bij zijn helder groene bladeren, steken zijn zuurstokroze stengels fantastisch af.

Ik heb ze na het oogsten meteen gekookt. Ik wilde ze namelijk wat langer kunnen bewaren. – Bietjes kook ik het liefste gaar, voordat ik ze bereid in gerechten. Je kunt ze ook poffen in de oven, maar ik vind koken het makkelijkst.– En na het koken, blijk je ze in te kunnen vriezen. Hoe ik ze bereide, lees je onder de foto’s.

Een ode aan de biet | www.deedylicious.nl Een ode aan de biet | www.deedylicious.nl Een ode aan de biet | www.deedylicious.nl

 

Wat heb je nodig:

 • Verse bieten
 • Laurierbladeren
 • Pimentkorrels
 • Grote pan
 • Grote schaal

 

Wat ga je doen?

Was de bieten goed schoon onder stromend water. Boen eventueel aangekoekte aarde er even goed af. Wel voorzichtig, je wilt het vel niet teveel beschadigen.

Een ode aan de biet | www.deedylicious.nl

Snij het loof eraf, maar laat nog 1 cm. er aanzitten.

Snij dan de wortel eraf, en laat ook hier 1 cm. zitten. Wanneer je de wortel of het loof te kort afsnijdt, ‘bloedt’ de biet tijdens het koken leeg. De lekkere smaak gaat dan verloren.

Zet een grote pan op het vuur en doe de bieten hierin. Doe per biet 1 laurierblad en 1 pimentkorrel in de pan. Kook kleine bietjes in 30 minuten gaar en grote in 50 minuten.

Een ode aan de biet | www.deedylicious.nl

Haal ze uit de pan en leg ze in een schaal. de laurierbladeren en pimentkorrels gooi je weg. Als ze een beetje zijn afgekoeld, wrijf je zo het velletje (en de stronk van het loof) eraf en hou je een prachtige biet over.

Bietenstamppot

Bieten inspiratie

Bietensalade met sinaasappel en roze eieren

Bieten inspiratie

Bietenloempia's met feta

Bieten inspiratie

Flammkuchen met bieten en rode uit

Bieten inspiratie

Bietensalade met feta en spinazie

Frisse maaltijdsalade
KokenKoken

Reacties

 1. Ik ben dol op bieten. Wat gaaf dat je deze uit eigen tuin hebt.

  1. Ik ben er ook fan van! We hebben er al een paar gegeten en waren echt superlekker. En blijkbaar heb ik groenere vingers dan dat ik dacht 😛

 2. Mooie foto’s!

 3. Joke Pronk says:

  Mooie oogst Wendy.Ik wist niet dat ze in de vriezer konden.

 4. En wat heb je met de stengels en vooral het blad gedaan? Beide zijn nl ook eetbaar! Het blad vind ik gestoofd met een uitje erg lekker. Wel even fijnsnijden want t kan wat stug zijn.

  1. De slakken hadden al een aardig vreetfestijn achter de rug Edith. Helaas kon ik dan ook niet alles van de bladeren gebruiken. Ik vond het te weinig om te verwerken, dus is het in de groen-container verdwenen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close