FOTOGRAFIETIP: Nooit meer lelijke foodfoto’s!

5.8K

Ben je een beginnende foodblogger die gefrustreerd raakt door de donkere winterse dagen? Vaak sieren sombere, weinig smakelijke foto’s je blog. Maar wanneer jij meer over jouw camera weet en gebruik kunt maken van kunstlicht, hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Na veelvuldig vragen over hoe ik mijn foto’s schiet in de avonduren, heb ik wat tips voor op een rij gezet. Met deze fotografietip kan ook jij verbluffende beelden voor je blog creëren.

Deze waardevolle fotografietip vindt zijn oorsprong in de vroege stadia van mijn fotografie carrière. Hoewel ik niet meer alles uit deze blog gebruik, blijft het een essentieel onderdeel van mijn reis. Daarom kun jij als beginnende fotograaf hier nog steeds voordeel uit halen.

Benieuwd naar de camera en lenzen die ik tegenwoordig gebruik? Ontdek ze in de onderstaande blog, waar ik mijn huidige uitrusting in mijn cameratas onthul. Klik hier om meer te lezen.

Snelle en makkelijke oplossing met deze fotografietip

In het begin van mijn fotografie carrière werkte ik veelal met een daglichtlamp. Ik had toen weinig ruimte en wilde ook niet altijd een grote softbox in mijn woonkamer hebben. Daarom koos ik voor een handzamer modelletje was. Ik besloot voor een fitting te kiezen waar je een daglichtlamp in kunt draaien. Aan de fitting zit een klem, waardoor je deze overal in jouw ruimte kan ophangen.

Ook al gebruik ik deze werkwijze anno 2023 nooit meer, ik wil deze fotografietip toch met je delen. Want een beginnende fotograaf kan net als ik dat toentertijd was, best geïntimideerd raken van een grote lamp met softbox erop. Weet dus dat het niet moét en er andere mogelijkheden zijn.

Nooit meer lelijke foodfoto's met deze fotografietip! | www.deedylicious.nl
Dit is de lamp bevestigd in de houder.

Flexibele lamphouder

De lamphouder van Falcon klem je overal aan vast waar je maar wilt. Hij ziet er op de site een beetje plastic-achtig uit, maar hij is van metaal en heeft een ferme grip. Je draait de lamp erin, stopt de stekker in het stopcontact en je hebt licht. Overal in jouw keuken kun je deze dus bevestigen (handig!) want naast een stevige klem, zit er ook nog eens een méga lang snoer aan. Met deze lamp in de fitting, een diffuser die je tussen de lamp en het object én een stukje reflectiemateriaal aan de tegenovergestelde kant, kun je prima foto’s maken!

Meer leren over het gebruik van licht in foodfotografie?

Boek een privé workshop Foodfotografie & Styling!

Doe al het overige licht in je keuken wel uit (of waar je ook bent) en maak alleen gebruik van deze lichtbron. Dit zorgt ervoor dat je één kleurtemperatuur gebruikt en geen gekke kleurzwemen in je foto’s krijgt. Let op: deze lamp geeft zéér veel licht en het lijkt op een bouwlamp als je hem aanzet. Kijk er dan vooral ook niet in!

Zoals je begrijpt, schijnt het licht 360˚ rondom en wordt dus niet ‘gestuurd’ door een softbox. Dit kan voordelen hebben, maar kan ook in je nadeel werken. Ben je klaar voor een stap verder in jouw fotografie carrière en wil je het licht liever kunnen sturen? Dan adviseer ik je om voor een daglichtlamp te gaan, waarop je een softbox kunt monteren. Op deze manier heb je meer controle over het licht. Over deze vorm van kunstlicht kun je alles leren tijdens mijn 1-op-1 workshop foodfotografie.

Toast met bieternspreead van boven gefotografeerd

Meer leren over Foodfotografie?

Smaakt je gerecht heerlijk, maar lukt het niet om dit op beeld over te brengen? Heb je een spiegelreflexcamera, maar weet je niet wat je er allemaal mee kunt? Ken je de basics maar wil je meer uit je foodfotografie halen?

Volg dan eens een privé workshop Foodfotografie!

Lees meer

De workshop wordt 1-op1 gegeven en is helemaal naar jouw wens in te vullen. Zo kan ik je de basisbeginselen leren of gaan we aan de slag met een gevorderde aanpak waarbij we je creativiteit prikkelen.

Wil je meer leren na deze fotografietip?

Mijn groei als fotograaf is de afgelopen jaren enorm geweest, zowel in kennis als in mijn gebruik van apparatuur tijdens fotosessies. Hoewel ik deze lamp al een tijdje niet meer gebruik, kan het een uitstekende oplossing zijn voor beginners die meer licht willen in hun omgeving. Als je echter echt het beste uit je fotografie wilt halen, als je wilt leren hoe je je camera optimaal kunt benutten en als je nog meer fotografietips wilt ontvangen, inclusief het experimenteren met diverse lichtbronnen, overweeg dan om deel te nemen aan een privé workshop foodfotografie!

In dit artikel wordt een affiliate link gebruikt. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

KokenKoken

Reacties

 1. TE toevallig dit! Heb serieus gisteravond een mailtje naar kamera express gestuurd of ze me kunnen adviseren over een daglicht lamp 😀 Ik zit met hetzelfde probleem, mijn eten ziet er niet smakelijk uit met dit licht en dat vind ik zonde! Ik ga jouw suggesties in mijn achterhoofd houden, ben benieuwd wat zij me gaan adviseren!

  1. Inderdaad toevallig! Ik ben benieuwd of je ‘m ondertussen ook in huis hebt. En of je ook staat te stuiteren in de keuken wanneer je weer een prachtig shot hebt gemaakt 😀

 2. Wat voor camera en welke standen gebruik je hiervoor? Ik ben net begonnen met een blog en merk dat ik niet alles mooi op beeld krijg omdat ik niet ver genoeg kan inzoomen. Ik heb een spiegelreflex van canon
  Groetjes, Marielle

  1. Hoi Marielle, ik heb zelf nu een Canon700D en gebruik voor foodfotografie een lens met vast brandpunt. Deze kán dus niet eens inzoomen. Wanneer ik meer wil laten zien, zal ik met camera en al naar achter moeten.
   Ik gebruik altijd een statief (ook nog maar sinds kort, maar het werkt echt!) en schiet zoveel mogelijk op laag ISO.
   Standen kan ik je niet mee helpen, dat is het welbekende ‘fingerspitzengefühl.’ Al spelende met je camera moet je deze gaan aanvoelen. Ik schiet dan ook nooit op automatisch of halfautomatisch, ik wil alles zelf in de hand hebben en schiet alles in de manual-stand.

 3. Goede tips in dit artikel!
  Ik ga zeker op onderzoek uit naar dd lamp + statief ??

 4. Bedankt voor de tip! Hier heb ik echt wat aan. Sinds dit jaar heb ik mijn foodblogje op Facebook en mooie foto’s maken valt niet altijd mee, zeker niet nu het weer snel donker begint te worden. Ik heb het meteen besteld en ben reuze benieuwd hoe het met de daglichtlamp zal gaan.

  1. Fijn dat je er iets aan hebt gehad Mariëlle. Ik geef binnenkort weer een workshop waarin we met deze lamp aan de slag gaan. Mocht je het leuk vinden om ermee te leren schieten op een klein werkoppervlak, hou dan de blog even in de gaten. Succes in ieder geval met je aankoop, ik weet zeker dat je er plezier van gaat hebben. Groetjes Wendy

 5. Intussen heb ik de spullen in huis, ik ben er alleen nog niet helemaal achter hoe ik het moet gebruiken. Op welke afstand ik de lamp enzo moet plaatsen. Dus dat moet ik nog rustig uit gaan proberen. Ik ga ook je blog in de gaten houden! Groetjes, Mariëlle

 6. Zojuist besteld! Daar was ik erg hard naar op zoek. Voor grote statieven heb ik echt de ruimte niet en ik vind het dan ook echt een gesjouw. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het gaat uitpakken en kan niet wachten tot de lamp er is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close