FOTOGRAFIETIP: Nooit meer lelijke foodfoto’s!

5K

Ben jij een foodblogger en baal jij ook zo dat de wintertijd weer is ingetreden? Donkere, grauwe en niet smakelijke foto’s prijken ’s winters op het internet, maar vanaf nu hoeft dat écht niet meer. Na een berg vragen over wat ik gebruik om mijn foto’s te schieten, als het ’s avonds snel donker is, heb ik dat eens op een rijtje gezet. Met mijn fotografietip kan ook jij prachtige foto’s maken voor je blog! En het leuke is; niet alleen voor het fotograferen van eten is dit een geweldige werkwijze 😉

Deze fotografietip stamt uit de beginselen van mijn foodfotografie carrière en niet alles uit deze blog gebruik ik nog. Nieuwsgierig met welke camera en lenzen ik nu fotografeer? Lees dan onderstaande blog, waarin ik laat zien welke gear er in mijn camera tas zit.

Toast met bieternspreead van boven gefotografeerd

Meer leren over Foodfotografie?

Smaakt je gerecht heerlijk, maar lukt het niet om dit op beeld over te brengen? Heb je een spiegelreflexcamera, maar weet je niet wat je er allemaal mee kunt? Ken je de basics maar wil je meer uit je foodfotografie halen?

Volg dan eens een privé workshop Foodfotografie!

Lees meer

De workshop wordt 1-op1 gegeven en is helemaal naar jouw wens in te vullen. Zo kan ik je de basisbeginselen leren of gaan we aan de slag met een gevorderde aanpak waarbij we je creativiteit prikkelen.

Snelle en makkelijke oplossing

Na wat rondvragen bij de lokale fotowinkel, kwam een behulpzame medewerker met een tip voor een daglichtlamp. Ik was even bang dat hij zo’n grote kist op een statief bedoelde, want daar had ik toen (en ik gok maar even; ook Vriendlief) niet zo’n zin in. En dus vroeg ik of er niet een handzamer modelletje was. Hij had toen een hele goede oplossing voor een fitting waar je een van de vele daglichtlampen die verkrijgbaar zijn, in kunt draaien.

Flexibele lamphouder

De lamphouder van Falcon klem je overal aan vast waar je maar wilt. Hij ziet er op de site een beetje plastic-achtig uit, maar hij is van metaal en heeft een ferme grip. Je draait de lamp erin, stopt de stekker in het stopcontact en je hebt licht. Overal in jouw keuken kun je deze dus bevestigen (handig!) want naast een stevige klem, zit er ook nog eens een méga lang snoer aan.

Met deze lamp in de fitting, een diffuser die je tussen de lamp en het object én een stukje reflectiemateriaal aan de tegenovergestelde kant, kun je prima foto’s maken! Doe al het overige licht in je keuken uit (of waar je ook bent) en maak alleen gebruik van deze lichtbron. Let op: deze lamp geeft zéér veel licht en het lijkt op een bouwlamp als je hem aanzet. Kijk er dan vooral ook niet in!

Nooit meer lelijke foodfoto's met deze fotografie tips! | www.deedylicious.nl
Dit is de lamp bevestigd in de houder.

Zoals je begrijpt, schijnt het licht 360˚ rondom en wordt dus niet ‘gestuurd’ door een softbox. Dit kan voordelen hebben, maar kan ook in je nadeel werken. Wil je het licht liever kunnen sturen? Dan adviseer ik je toch om voor een daglichtlamp te gaan, waarop je een softbox kunt monteren. Op deze manier heb je wat meer controle over het licht. Over deze vorm van kunstlicht komt er binnenkort een nieuwe blog live, waarin ik iets meer inga op welke lampen je kunt gebruiken.

Meer leren over het gebruik van licht in foodfotografie?

Boek een privé workshop Foodfotografie & Styling!

Haal het beste uit jouw foto’s

Anno 2021 – Natuurlijk ben ik gegroeid als fotograaf in de afgelopen jaren. Zo ben ik ook qua materiaal gegroeid en gebruik ik deze lamp al een tijdje niet meer. Wanneer je net bent begonnen met fotograferen en meer licht wilt in jouw omgeving, dan is dit een prima oplossing.

Wil je je fotografie écht naar een hoger niveau tillen? Wil je leren hoe je het beste uit jouw camera kunt halen, nog meer fotografietips leren én spelen met andere lichtbronnen? Volg dan een privé workshop foodfotografie!

In dit artikel wordt een affiliate link gebruikt. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

KokenKoken

Reacties

 1. TE toevallig dit! Heb serieus gisteravond een mailtje naar kamera express gestuurd of ze me kunnen adviseren over een daglicht lamp 😀 Ik zit met hetzelfde probleem, mijn eten ziet er niet smakelijk uit met dit licht en dat vind ik zonde! Ik ga jouw suggesties in mijn achterhoofd houden, ben benieuwd wat zij me gaan adviseren!

  1. Inderdaad toevallig! Ik ben benieuwd of je ‘m ondertussen ook in huis hebt. En of je ook staat te stuiteren in de keuken wanneer je weer een prachtig shot hebt gemaakt 😀

 2. Wat voor camera en welke standen gebruik je hiervoor? Ik ben net begonnen met een blog en merk dat ik niet alles mooi op beeld krijg omdat ik niet ver genoeg kan inzoomen. Ik heb een spiegelreflex van canon
  Groetjes, Marielle

  1. Hoi Marielle, ik heb zelf nu een Canon700D en gebruik voor foodfotografie een lens met vast brandpunt. Deze kán dus niet eens inzoomen. Wanneer ik meer wil laten zien, zal ik met camera en al naar achter moeten.
   Ik gebruik altijd een statief (ook nog maar sinds kort, maar het werkt echt!) en schiet zoveel mogelijk op laag ISO.
   Standen kan ik je niet mee helpen, dat is het welbekende ‘fingerspitzengefühl.’ Al spelende met je camera moet je deze gaan aanvoelen. Ik schiet dan ook nooit op automatisch of halfautomatisch, ik wil alles zelf in de hand hebben en schiet alles in de manual-stand.

 3. Goede tips in dit artikel!
  Ik ga zeker op onderzoek uit naar dd lamp + statief ??

 4. Bedankt voor de tip! Hier heb ik echt wat aan. Sinds dit jaar heb ik mijn foodblogje op Facebook en mooie foto’s maken valt niet altijd mee, zeker niet nu het weer snel donker begint te worden. Ik heb het meteen besteld en ben reuze benieuwd hoe het met de daglichtlamp zal gaan.

  1. Fijn dat je er iets aan hebt gehad Mariëlle. Ik geef binnenkort weer een workshop waarin we met deze lamp aan de slag gaan. Mocht je het leuk vinden om ermee te leren schieten op een klein werkoppervlak, hou dan de blog even in de gaten. Succes in ieder geval met je aankoop, ik weet zeker dat je er plezier van gaat hebben. Groetjes Wendy

 5. Intussen heb ik de spullen in huis, ik ben er alleen nog niet helemaal achter hoe ik het moet gebruiken. Op welke afstand ik de lamp enzo moet plaatsen. Dus dat moet ik nog rustig uit gaan proberen. Ik ga ook je blog in de gaten houden! Groetjes, Mariëlle

 6. Zojuist besteld! Daar was ik erg hard naar op zoek. Voor grote statieven heb ik echt de ruimte niet en ik vind het dan ook echt een gesjouw. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het gaat uitpakken en kan niet wachten tot de lamp er is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close