Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam

7.9K

Tot twee jaar geleden had ik er nog nooit eentje gedronken: een Gin Tonic. Ik kende het wel, maar had het werkelijk nog nooit gedronken. Ik dacht dat het een heel bitter drankje was, wat ik waarschijnlijk niet zo heel lekker zou vinden. Maar tijdens een bezoekje aan Mama Kelly kreeg ik een GT in handen, gemaakt met de gin van Loopuyt en sindsdien ben ik ‘om.’ Dit frisse drankje is geheel terecht een hit op het moment en iedere noemenswaardige horecazaak heeft er tegenwoordig wel een op de kaart staan. Dat Gin al een eeuwenoude drank is, weten mensen vast wel, maar hoe dit wordt gemaakt weten de meeste niet. Ik ging een dag op pad met Stichting Promotie Schiedam en mocht samen met wat andere bloggers en pers de kelders van Schiedam in, om te ontdekken waar Gin vandaan komt.

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlBobby’s Schiedam Dry Gin

We startten deze dag bij de distilleerderij Herman Jansen, die aan de basis staat van Bobby’s. Hier worden de kruiden gedistilleerd die zo typisch zijn voor de smaak van Bobby’s. Denk dan aan botanicals zoals citroengras, kaneel, rozenbottel en venkel. De ingrediënten die zijn gebruik, zijn geïnspireerd op het recept van de opa van Sebastiaan van Bokkel, genaamd Bobby. Opa Bobby hield wel van een glaasje Hollandse jenever. De flessen die er doorheen gingen bij opa Bobby werden door oma gebruikt als waterflessen. Opa Bobby mistte in zijn glaasje Jenever alleen de smaak van zijn thuisland Indonesië. Thuis ‘brouwde’ hij dan ook een kruidendrankje met Jenever en kruiden en specerijen die hij uit Indonesië kende.

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlZonder dat hij het wist, maakte hij toen al zijn eigen gin. Zijn kleinzoon Sebastiaan heeft zijn recept achterhaald en heeft dit in twee jaar tijd weten te perfectioneren tot de Gin die we heden ten dagen kennen Bobby’s; een prachtig eerbetoon aan zijn opa. Het design van de prachtige fles neemt je wederom mee naar de bijzondere mix van Holland en Indonesië; de fles heeft de vorm van een oude jenever kruik en is vervaardigd van prachtig grijs rookglas. De fles is versierd met het traditionele Ikat-patroon, waardoor het een mix wordt tussen oost en west.

Jenever museum

Nadat we bij Bobby’s een eerste kennismaking hebben gemaakt met Gin in zijn puurste vorm, vertrokken we per fluisterboot vanaf Museummolen ‘De nieuwe palmboom’ naar het Jenevermuseum.

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlWil je weten hoe Jenever gestookt wordt en hoe daar uiteindelijk Gin van wordt gemaakt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Je kunt mee met een rondleiding waar je van begin tot eind op illustratieve en enthousiaste wijze wordt bijgebracht hoe dit in zijn werk gaat en hoe in de geschiedenis Jenever en Gin in ons kikkerlandje is verzeild geraakt. Naast kijken en luisteren is er ook een interactief onderdeel. Een muur met alle Botanicals die er in Gin’s zijn gebruikt. Je kunt hierbij jouw favorieten aangeven. Aan het einde van het jaar verzameld het museum alle resultaten en gaat van de favorieten een Gin maken. Ik ben nu al benieuwd wat er in zal komen!

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlGin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlVanuit het museum liepen we terug naar de boot en verbaasde ik mij over de schoonheid van Schiedam. Ja ok, er werd hier en daar flink gewerkt aan wegen en kades, maar de charme straalde daar dwars doorheen. Na het schattige bruggetje over te zijn geklommen, stapte we weer in de boot en voeren we verder.

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nl De Kuyper

Ditmaal voeren we richting een industriegebied waar we terecht kwamen bij een wel heel herkenbaar bedrijf; De Kuyper. Bij de naam ging er niet direct een belletje bij mij, maar bij het zien van de flessen cocktaillikeur wel. Deze flessen kom je in vele horecazaken tegen en worden veelvuldig gebruikt in de lekkerste cocktails. Ok, die connectie had ik nu gemaakt, maar niet die met Gin. Het blijkt dat De Kuyper het merk Rutte & Zn onder haar vleugels heeft en hier een geweldig lekkere selderij-gin maakt. We mochten een kijkje achter de schermen nemen.

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nl Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlBij het binnenkomen van de entree waan je je in een supermodern bedrijf, maar het gebied waar gestookt wordt en de smaken voor de likeuren worden onttrokken, staat op de monumentenlijst en ziet eruit alsof het rechtstreeks uit een film komt. Oh wacht, dat is ook zo, want dit deel is al voor meerdere films en series het decor geweest 😉

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nl Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlAls afsluiter mochten we een heerlijke Celery Gin van Rutte & Zn proberen en ik was aangenaam verrast. Omdat ik er eigenlijk maar een echt goed kende, de Loopuyt, had ik geen idee wat ik kon verwachten. Ik ben blij dat we hier een klein flesje van mee hebben gekregen, dan kan ik die thuis fijn nog een keer maken. Want hij was heerlijk!

Onder De Boompjes

Na een korte wandeling vanaf De Kuyper kwamen we in een soort loods die er niet zo spannende uitzag als de vorige locatie. Maar hier maakte ze wel iets spannends! Onder De Boompjes is een van de weinige distilleerderijen die zelf moutwijn maken én de flessen vullen. Vaak gebeurd dat op een andere locatie. Maar hier willen ze overal bovenop zitten. Dit om het meest perfecte product af te kunnen leveren.

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlEr worden hier verschillende gin’s gemaakt, waaronder de Sylvius. Maar onlangs zijn ze een samenwerking met Jonnie Boer aangegaan om een bijzondere Gin te maken; Gin & Jonnie. Er zit onder andere venkelbloesem in wat echt heel duur is. En dat het zijn geld waard is, heb ik geroken. De bloesems, waarvan er maar 3 aan 1 venkel komen, worden gedroogd en gemalen. De geur die daar van af komt is bizar! Een dropexplosie in je neus. En laat ik nou heel erg van drop houden 😉 Ik kon de pot met dit geurige goud dan ook maar moeilijk afstaan. Ik vond het bijzonder dat je dit ook heel goed kon proeven de Gin. Verder vond ik de Gin puur echt heel heftig. Ik had deze graag met een beetje tonic geprobeerd, maar wie weet kom ik je binnenkort weer een keer tegen Gin & Jonny.

Loopuyt

Ik heb je er al eerder over verteld, maar Loopuyt kende ik al. En ik was dan ook verheugd te horen dat dit ons volgende adres was. Natuurlijk omdat ik er graag een wilde drinken, maar ook vanwege de locatie. Hier hangt nogal wat mystiek omheen. In een mooi kantoorpand in Schiedam is namelijk in de kelder een geheime ruimte ontdekt waarin nog wat flessen Looput lagen opgeslagen. Maar dat was niet het enige; in een kluis lag het recept om dit goedje te kunnen maken. Je snapt dat na deze ontdekking het kantoorpand niet alleen maar voor zakelijke aangelegenheden wordt gebruikt.

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlBovenin de nok van het kantoor zit een stijl trapje naar boven. Wanneer je boven komt heb je de eer om een speakeasy te betreden. Een Speakeasy was trouwens in de tijd van de drooglegging niets anders dan een illegale kroeg waar je je te buiten kon gaan aan drank, maar ook een gokje kon wagen. In dit geval gehuisvest in een accountantskantoor. Je komt er niet zo maar binnen door aan te bellen. Nee, je moet eerst een fles Loopuyt hebben gekocht. Met de dop van de fles kun je naar binnen. Tof idee toch?

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlUiteraard wordt er hier een Loopuyt gin tonic voor ons klaargemaakt en drinken we die op terwijl we onze ogen uitkijken in de bar. Want naast een grote bar, hebben ze hier ook een barbershop waar je je kunt laten scheren en knippen. De heren van Schorem verzorgen je met liefde. En in de andere hoek staat een heuse boksring waarin ook echt wel eens een partij wordt gespeeld. Het voelt schimmig en komisch tegelijkertijd aan. Ik hou er wel van.

Gin tour: Ontdek Gin in Schiedam | www.deedylicious.nlGin Tour

Zoals je hebt kunnen lezen, staat Schiedam ból van de leuke adresjes als het om gin draait. En het mooie is dat jij nu ook meer kunt ontdekken in deze stad! Check de site van S’DAM en kom nu alle ins en outs van Gin te weten. Beloof je wel af te sluiten met een goede bel gin Tonic? Cheers!

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close