Hotspot: Mamie Gourmande, de Franse ambachtelijke bakker

1.4K

Bonjour Francofielen! Naast dat jullie ieder jaar van de Franse zon genieten, genieten jullie daar vást ook van de wijn, de kaas én het overheerlijk brood. Ik denk dat jullie een gat in de lucht springen als ik vertel dat er in Leiden tegenwoordig een echt Franse ambachtelijke bakker zit; Mamie Gourmande. Dit is een topadres waar je, net als in Frankrijk, een kwartier in de rij moet staan voor de meest lekkere en verse broodjes. Maar dan héb je wat lekkers, oh la la!

Hotspot Mamie Gourmande, de Franse ambachtelijke bakker | www.deedylicious.nlOm 12 uur ’s nachts begint de bakker al met het voorbereiden van al het lekkers waar heel Leiden de volgende dag voor uitloopt. Het deeg voor de broden en zoetige lekkernijen wordt gemaakt van bloem, meel en boter, dat speciaal voor Mamie Gourmande uit Frankrijk wordt geïmporteerd. Want niets zo lekker als de authentieke ingrediënten gebruiken, toch?

Hotspot Mamie Gourmande, de Franse ambachtelijke bakker | www.deedylicious.nlEr wordt hard gewerkt in de nachtelijke uurtjes om onze warme broodjes éxtra lekker te laten smaken. De  croissants, die volgens traditioneel recept worden gemaakt, worden met de hand gerold en de stokbroden ambachtelijk in zijn ‘bedje’ gelegd. De liefde voor de producten proef je er echt aan af.

Hotspot Mamie Gourmande, de Franse ambachtelijke bakker | www.deedylicious.nlDe winkel heeft ruime openingstijden en je kunt hier bijna elke dag van de week terecht voor prachtige broden als Pain de Campagne, de overheerlijke Baguettes en lekker kruidige Pain au chorizo. Maar ook de zoete traktaties als de schattige macarons, chausson au pommes en éclairs, zijn hier rijkelijk vertegenwoordig. Een kop koffie kun je hier ook krijgen en lekker voor de winkel op een mini-terrasje opdrinken. En ja beste mensen, als je in de rij staat te wachten is het echt moeilijk om je niet te laten verleiden de hele winkel leeg te kopen.
Hotspot Mamie Gourmande, de Franse ambachtelijke bakker | www.deedylicious.nlAangezien je even geduld moet hebben voordat je je bestelling door kunt geven, bij het grotendeels Franse personeel, heb je ruim de tijd om alles in je op te nemen. Hier en daar staat een broodmandje waaruit je iets kunt proeven. Toen ik de chorizobroodjes proefde, moésten er twee mee naar huis. En als je mazzel hebt, zit er nog iets in de confituren potten tegen de tijd dat je bij de toonbank bent. Lekker smeren op een vers stukje stokbrood, magnifique!

Hotspot Mamie Gourmande, de Franse ambachtelijke bakker | www.deedylicious.nlHotspot Mamie Gourmande, de Franse ambachtelijke bakker | www.deedylicious.nlWe hebben trouwens 4 stokbroden meegnomen, maar pas de volgende dag opgegeten. De tip die ik meekreeg, om ze in een droge theedoek te wikkelen en de volgende dag even op te warmen in de oven, heb ik opgevolgd en ze waren inderdaad nog heerlijk!

Hotspot Mamie Gourmande, de Franse ambachtelijke bakker | www.deedylicious.nlDe Franse ‘appelflappen’ lonkte naar me toen ik bijna bij de kassa was, maar ik heb ze kunnen weerstaan. Er moést namelijk een doos macarons mee naar huis en die koffie-éclair sprong spontaan in mijn hand.

https://instagram.com/p/z7beLjOOsr
Vriendlief kon de verleiding van een versgemaakt broodje tonijnsalade niet weerstaan. We hebben dus vreselijk staan smullen toen we de winkel uitkwamen. En terwijl we daar stonden te genieten, belde vriendinnetje Francesca dat ze in ‘desperate need for’ macarons was én ook een brood wilde hebben.

Hop…daar gingen we weer. En een tweede keer in de rij staan was nóg moeilijker! Toen ging er spontaan nog een pot huisgemaakte jam mee naar huis, oeps!

Hotspot Mamie Gourmande, de Franse ambachtelijke bakker | www.deedylicious.nlMamie Gourmande

Gangetje 14
2311 ER Leiden
www.mamie-gourmande.nl

Openingstijden

Maandag – 10:00-19:00
Dinsdag – 07:00-19:00
Woensdag – 07:00-19:00
Donderdag – 07:00-19:00
Vrijdag – 07:00-19:00
Zaterdag – 07:00-17:00
Zondag – gesloten

 

Voor dit artikel hebben een waardebon gekregen om te spenderen in de winkel. 
Maar als DeedyLicious er niet blij van wordt, krijgt het geen plekje op deze site:
‘Cos if it ain’t Delicious, it ain’t DeedyLicious!

KokenKoken

Reacties

  1. Joke Pronk says:

    Wat een leuk verhaal en wat een leuke,lekkere winkel.
    Ga er zeker een keer shoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close