Tagliatelle met courgetti, gebraden kip en kaassaus

1.7K
Vegetarisch
Deze pasta smaakt ook zonder de gebraden kip reepjes fantastisch!

Ik was onlangs samen met Francesca op een foodtour door Den Haag. Eentje waarbij we alle werelddelen zo’n beetje hebben bezocht en geproefd. We liepen aan het einde van de dag Italy Den Haag binnen en ik kon het niet laten hier wat lekkers mee te nemen. Zoals een potje crema di pasticcio, lekkere chocoladekoekjes met pistachevulling én tagliatelle met spinazie van de Cecco. Ik maakt er deze heerlijke Tagliatelle met courgetti, gebraden kip en kaassaus mee.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het weekend dat ik dit recept wilde maken, éigenlijk zelf tagliatelle zou maken. De avond ervoor had ik alleen iéts teveel wijn op en ik was dan ook blij dat het pak tagliatelle op de plank stond. Ik was zó brak 😩 Dankzij de voorraadkast kon ik alsnog deze heerlijke en makkelijke pasta maken. Want dat is deze tagliatelle met gebraden kip, courgetti en kaassaus; super makkelijk! Maar laat je niet voor de gek houden, dit gerecht geeft een smaakexplosie! Oh en die pasta ga ik echt nog wel een keer zelf maken, beloofd.

Detail van de groene Tagliatelle met courgetti, gebraden kip en kaassaus op een bord
Een bord met de groene Tagliatelle met courgetti, gebraden kip en kaassaus op een bord

Zelf tagliatelle maken

Wist je dat de naam tagliatelle afkomstig is van het Italiaanse woord ’tagliare’? Dit woord betekent ‘snijden.’

Je maakt tagliatelle namelijk door pastavellen te maken, je weet wel in zo’n pastamachine. De vellen die hieruit komen, rol je op of vouw je een paar keer zonder er hard op te drukken. Je snijdt er met een scherp mes dunne linten van, die je kookt in water zo zout als de zee.

Ik heb jarenlang een pastamachine gebruikt die je op het aanrecht vastmaakt, maar sinds kort heb ik een opzetstuk voor op mijn Kitchenaid. Deze ga ik binnenkort eens uitproberen. Misschien maak ik er tagliatelle van, maar ravioli zou ook zo maar kunnen.

Als ik dan toch tagliatelle ga maken, denk ik dat ik wat extra maak en er wat van invries. Des te sneller kan ik deze Tagliatelle met courgetti, gebraden kip en kaassaus weer een keer maken!

Tagliatelle met courgetti, gebraden kip en kaassaus

Ik wilde deze pasta maken met een kruidenkaas en er stond nog een kuipje in de koelkast. Ik heb dat wel eens eerder in een pasta gebruikt, maar vind het qua hartige smaak een beetje vlak blijven. ‘Dan kun je er natuurlijk gewoon wat meer zout in doen’ hoor ik je denken, maar ik bedacht mij de tik-tok-trend met de tomaten en feta uit de oven. Ik had nog een blokje feta liggen en besloot deze mee te laten smelten om die zoute, hartige smaak te krijgen. Samen met de kruidenkaas is dit echt zó lekker!

Er zit in dit recept een flinke hoeveelheid courgetti. Dit zijn dunne reepjes courgette die veel als complete vervanger voor pasta wordt gebruikt. Ik vind de structuur van échte pasta echter zo lekker, dat ik hier nog wel iets van heb gebruikt in dit recept. De hoeveelheid courgetti lijkt misschien veel, maar deze slinkt behoorlijk tijdens het bakken. Je krijgt uiteindelijk dus een lekkere mix tussen pasta en heel veel groenten.

Citroentijm

Ik kreeg onlangs een plantje citroentijm cadeau. Naast dat dit leuk is om in een pot te zetten, is het ook hardstikke lekker om mee te koken. Net als gewone tijm gebruik je hier alleen de blaadjes van. Of je laat takjes hiervan meestoven en verwijder je later weer. De citroensmaak komt heel subtiel door in dit gerecht.

Heb je geen citroentijm, gebruik dan gewone tijm en voeg op het laatst een theelepel citroensap toe aan het gerecht. De toevoeging van dat vleugje citroen is echt heel lekker in dit gerecht. Wil je meer citroensmaak hebben, voeg er naar hartelust wat meer sap aan toe naar jouw wens.

DEtail van een plantje citroentijm, tijm met citroensmaak en aroma

Tagliatelle met courgetti, gebraden kip en kaassaus

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Benodigdheden

  • Kookpan
  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 1 ui in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 150 gr gebraden kipreepjes met Italiaanse kruiden
  • 75 gr feta uitgelekt
  • 400 gr courgetti
  • 70 gr kruidenkaas bijvoorbeeld Paturain
  • 4 takjes citroentijm alleen de blaadjes, + extra voor serveren
  • 2 l water
  • zout
  • 125 gr tagliatelle
  • peper
  • pijnboompitten
  • olijfolie extra vergine

Optioneel

  • Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Fruit de ui en knoflook in de hapjespan tot de ui glazig begint te worden. Voeg de gebraden kipreepjes toe en bak 2 minuten mee.
  • Breng ondertussen het water aan de kook in de kookpan met een flinke snuf zout.
  • Voeg de feta toe aan de kipreepjes en laat deze smelten onder constant roeren en voeg dan de courgetti toe en bak deze 2 minuten op middelhoog vuur mee.
  • Voeg de kruidenkaas en citroentijm toe. Roer dit door elkaar en laat op zacht vuur pruttellen. Breng op smaak met peper.
  • Kook de tagliatelle beetgaar volgens de verpakking. Rooster ondertussen de pijnboompitten lichtbruin en zet weg voor later.
  • Voeg de tagliatelle toe aan de saus en meng goed met elkaar.
  • Serveer in een diep bord en garneer met olijfolie extra vergine, pijnboompitten, extra tijm en Parmezaanse kaas naar wens.

Notities

  • De citroentijm die ik in het recept gebruik heeft de smaak van gewone tijm, maar dan met een vleugje citroen. Kun je deze niet vinden? Gebruik dan normale tijm en voeg op het einde een theelepel citroensap toe.
  • Ik gebruikte in dit recept de Cecco tagliatelle met ei en spinazie. Kun je deze niet vinden? Dan is er niets mis met elke andere tagliatelle met ei. 
  • De pasta is al lekker op smaak door de feta en kruidenkaas, maar voor de liefhebber is wat geraspte Parmezaanse kaas hier overheen super lekker.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Courgette, Feta, Gezond, Makkelijk, Pasta, Paturain

In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Lees hier meer over in mijn disclaimerWanneer je iets wilt schaffen, zou ik het tof vinden als je dat via een van de linkjes in het artikel doet. Zo ontvang ik een klein bedrag van jouw aankoop, zónder dat het jou extra geld kost.

MUZIEKTIP!


Met deze pasta kom ik weer even in Italiaanse sferen. Vandaar een lekker plaatje die het prima doet in je Italiaanse dinner playlist.

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close