Wildspeurtocht op de Veluwe

1.8K

Wanneer je de Veluwe inrijdt, waan je je even niet in Nederland. Je merkt het meteen al aan de natuur die je langs de snelweg voorbij ziet schieten. De bedrijven, industrieterreinen en wegrestaurants hebben plaats gemaakt voor bomen, heel veel bomen. En als je dan even je neus uit het raampje steekt, ruik je het ook meteen; je bent op de Veluwe!

Wildspeurtocht op de Veluwe

Wij waren ook een weekendje te vinden in dit stuk Hollandse pracht. We hebben twee nachtjes in Landgoedhotel Villa Vennendal geslapen met de bedoeling lekker te ontspannen en te genieten van de omgeving. En bij het zoeken naar leuke activiteiten en bezienswaardigheden in omgeving van Nunspeet, waar het hotel is gelegen, kwam ik al gauw de Wildspeurtocht: een wandeling van zo’n 2 à 2,5 uur over de Veluwe onder begeleiding van gids Jan Niebeek. Dit klonk zo tof, dat we meteen hebben gebeld of er nog een plekje was en gelukkig konden we diezelfde middag nog mee.

Jan, die al van kinds af aan op deze plek komt, kent het gebied op zijn duimpje en vertelt enthousiast -en met een goede dosis humor- over dit fantastische gebied. De sporen van wild kom je al zeer snel tegen, maar Jan kan je nooit garantie geven dat je ook écht iets gaat zien. Het is en blijft wild en dat laat zich niet graag sturen.
De garantie dat het een prachtige wandeling zal worden, kan ik je wel nu alvast geven. Want je komt op de meest afgelegen plekken van het bos. Wij hebben tijdens de eerste 10 minuten van de ruim 2,5 uur durende wandeling, maar liefst 4 mensen gezien. Daarna hebben we geen mens meer vernomen, geweldig dat dit nog kan in Nederland!

Op de afgesproken plaats aangekomen bleek dat we nog een klein stukje gingen rijden. Ons meeting point zag er al redelijk afgelegen uit, maar waar we naartoe reden, lag gevoelsmatig helemaal in the middel of nowhere. Daar aangekomen heb ik de camera omgehangen en kon de tocht beginnen.

Lopen jullie gezellig met ons mee? Oh en niet te hard praten onderweg, anders jaag je het wild weg 🙂

Wildspeurtocht op de Veluwe | www.deedylicious.nl
Zo kennen we de Veluwe het best, met heide en open vlaktes. Maar er is meer dan dat; bos!
Wildspeurtocht op de Veluwe | www.deedylicious.nl
Met lekkere wandelschoenen aan begonnen we op deze prachtig zonnige middag de wandeltocht.
Wildspeurtocht op de Veluwe | www.deedylicious.nl
De zon piepte zo nu en dan prachtig tussen de bomen door.
Wildspeurtocht op de Veluwe | www.deedylicious.nl
Het was hier en daar behoorlijk modderig. Iets waar de zwijnen heel blij van worden; een modderbad! Wanneer ze opgedroogd zijn, schuren ze de modder langs de bast van bomen eraf, om zo alle parasieten en insecten te verwijderen van hun huid.
Wildspeurtocht op de Veluwe | www.deedylicious.nl
Stapels omgehakte bomen kwamen we tegen. Er wordt in dit bos nog op sommige plekken voor productie gekapt.
Wildspeurtocht op de Veluwe | www.deedylicious.nl
Prachtig detail van de grillige vormen in het schors van een omgevallen boom.
Wildspeurtocht op de Veluwe | www.deedylicious.nl
Deze tondelzwammen zijn knoerthard en zitten zo stevig aan de boom bevestigd dat je er op kunt staan. Handig trappetje 😉 Vroeger werden ze ook wel gebruikt voor in de open haard, omdat ze zo lekker lang smeulen.
Wildspeurtocht op de Veluwe | www.deedylicious.nl
De zon zakt en de kans om wild te spotten wordt steeds groter. De edelherten die wij tijdens de tocht zagen heb ik helaas niet vast kunnen leggen. Het was een roedel van wel 25 vrouwtjes, maar helaas hoorde ze ons al van verre aankomen en zette het op een lopen. Het ging zo snel dat ik met mijn camera te laat was, maar het was een prachtig gezicht.
Wildspeurtocht op de Veluwe | www.deedylicious.nl
Maar dit wilde zwijn kon de dans niet ontspringen, gotcha! In totaal waren het er 2 en het waren flinke jongens. Jan vertelde dat ze nu moddervet zijn, omdat we een zachte winter hebben gehad. Eten in overvloed dus voor deze veelvraat.
Wildspeurtocht op de Veluwe | www.deedylicious.nl
Het zit er alweer op. Vlak bij de parkeerplaats maakte ik deze foto. Een minuut ervoor rende er nog een zwijn over deze weg heen. Jemig wat zijn die beesten snel!

Ik vond dit echt zo gaaf om te doen! We zijn ruim 2,5 uur onderweg geweest met Jan, die ons van alles vertelde over de sporen die we tegenkwamen en hoe je kunt zien hoe vers de sporen zijn. Maar ook over de dingen die hij al had meegemaakt in dit bos. Van huppelende reetjes tot een bronstig edelhert in de mist. Van biggetjes spelend in een modderpoel tot het vinden van een afgevallen gewei.

Na de verhalen van de enthousiaste gids wil je eigenlijk het liefste een camouflage tent aan de rand van een open veld opzetten. Gewapend met je camera en een checklist met wat je er allemaal voorbij hebt zien schuifelen.

Ik denk dat ik in de bronsttijd nog een keer terugga. Het bos is dan gesloten om de dieren zoveel mogelijk rust te geven, maar onder begeleiding van Jan mag je in de buurt komen van het gebied waar de edelherten elkaar het hof maken. Jan, zet maar alvast in de agenda hoor: Ik ben er bij!

Meelopen met Jan?

Kijk dan op de site van het VVV hoe je je kunt opgeven en waar het verzamelpunt is. De kosten bedragen €6,75 per persoon.
Wij vertrokken om 16:00 uur, maar hoe langer de dagen zijn, hoe later dit zal worden, omdat met schemer het wild pas echt actief wordt. Kijk dus voor de meest accurate informatie eerst even op de site. Doe schoenen aan waar je lang op kunt lopen en die eventueel nat mogen worden. Neem een flesje water mee voor onderweg en doe kleding aan die niet teveel lawaai maakt tijdens het lopen.

De tocht is ook met kinderen te maken, maar zorg dat ze oud genoeg zijn om een flinke wandeling te kunnen maken. En vertel ze vooraf dat het wenselijk is zo stil mogelijk te zijn. De wildspeurtocht is een super gaaf avontuur voor kinderen die van dieren houden!

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close