Chocolade Wentelteefjes met kaneel

2.2K

Ik moet altijd een beetje lachen om de naam wentelteefjes. Het voelt toch een beetje als een slecht woord. En wanneer de Engelse vertaling gebruik, namelijk turn around bitch, wordt het er niet veel beter op. Ok ze gebruiken ook wel eens de term French toast, maar dat klinkt toch minder leuk. Maar hoe lachwekkend de benamingen ook zijn, ze zijn wel verdomd lekker! Ik kan mij wel herinneren dat mijn moeder ze nog wel eens maakte, maar ik denk dat de keren op een hand zijn te tellen. En ergens snap ik het wel, echt gezond is het niet, maar zo af en toe mag je best wel een keer een pret-ontbijtje maken, vind je niet? En daar passen chocolade wentelteefjes heel goed bij.

Chocolade Wentelteefjes met kaneel | www.deedylicious.nl

Wentelteefjes historisch goed

Ik wilde wel eens op zoek gaan waar de naam wentelteef nu eigenlijk vandaan komt. Want we denken al gauw dat het met de handeling van ‘het omwentelen van het brood’ te maken heeft, maar niet iedereen is het daar over eens. Ewoud Sanders schreef er een uitgebreid stuk over voor het NRC, waaruit blijkt dat er niet echt een duidelijk antwoord te vinden is, maar door de eeuwen heen het woord al veel werd gebruikt.

Het woord wentelteef is als eerste terug te herleiden naar 1623 in Tafereel van Sinne-mal van A. van de Venne, in de zin: ‘Ey, waer ick t’huys alleen, ick backte wentel-teven Van suyckert witte broot, en butter-smeerigh vet.’
Dat de wentelteef al eeuwen als een lekkernij wordt aangezien, blijkt wel omdat er in 1717 te lezen is ‘Wat een mondje, wat voor oogjes, wat voor tandjes! […] Zo’n wentelteefje zou me smaaken.’ Al ging het in dit geval gewoon om een lekker wijf 😉
Maar omdat het met oud brood wordt gemaakt, kan het ook nog van het Franse pain perdu komen, wat letterlijk vertaald verloren brood betekend. En laten ze een wentelteefje nou nét zo noemen in Vlaanderen.

De woordenboeken vermelden het woord wentelteef pas sinds 1811 en uit oude recepten blijkt dat er in plaats van (oud) witbrood ook wel eens beschuit werd gebruikt. En er werd ook mee geëxperimenteerd, want er werd nog wel eens geraspte citroenschil, saffraan, rum, vanille of een scheutje rozenwater aan toegevoegd. En toen ik zag dat er in het verleden al een twist aan het originele recept werd gegeven, dacht ik dat ook wel te kunnen. Ik maakte chocolade wentelteefjes en gaf er een ander vormpje aan 😉 Dus genoeg nu met die geschiedenisles, laten we lekker bakken!

Chocolade Wentelteefjes met kaneel | www.deedylicious.nl

Chocolade Wentelteefjes met kaneel

Porties 8 stuks
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 15 min

Ingrediënten

 • 8 sneetjes oud brood
 • 1 ei
 • 250 ml chocolademelk
 • 1 tl kaneel
 • 1 el bruine suiker
 • roomboter

Instructies

 • Klop het ei met de suiker en kaneel los en voeg daarna de melk toe. Roer dit goed door en schenk in een platte schaal of diep bord.
 • Snijd de korstjes van het brood of steek een leuk figuurtje uit de boterham. Haal de sneetjes een voor een even door het mengsel heen. Laat elke kant even 10 seconden in het mengsel liggen. Zo zorg je dat beide kanten goed bedekt zijn.
 • Verhit een koekenpan met wat boter en bak de chocolade wentelteefjes om en om in zo’n 5 minuten bruin.
 • Strooi vlak voor serveren nog wat kaneel en (poeder)suiker over de wentelteefjes.
Gang: Ontbijt
Trefwoord: Makkelijk

Muziektip!

Back in the days, toen ik nog in de kroeg draaide, deed deze plaat het altijd zo goed. Je voelde de sfeer direct veranderen, omdat het een bonk vrolijkheid een good feeling uitstraalt. Het bovenstaande ontbijtje trouwens ook 😉

KokenKoken

Reacties

 1. Waar het ook vandaan komt, met chocolademelk is wel een heel goed idee haha. Persoonlijk vind ik het altijd zonde om oud stokbrood, harde bolletjes, krentenbrood etc. weg te doen en dan is het feest!

  1. Goed idee om oude harde bolletjes hiervoor te gebruiken. Ik denk ik dit weekend deze snoeperts weer ‘moet’ gaan maken 😉 Bedankt voor de tip Daphne!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close