Hartige galette met pompoen en spitskool

2.7K
hartige galette

Boordevol groenten uit het herfstseizoen. Liever Vega? Laat de kip eruit.

Wanneer de herfst zijn intreden doet kan ik wel janken van alle grijze dagen die er weer aankomen. Weinig daglicht en natgeregend worden, daar worden we allemaal niet echt blij van volgens mij. Het enige waar ik wel blij van kan worden, is dat pompoen weer volop in het seizoen te verkrijgen is. En dat dit een veelzijdige groente is, mag wel uit mijn categorie ‘Pompoen’ blijken hier op de blog. Ik bedacht een hartige galette met pompoen en spitskool en deze was méér dan geslaagd.

Hartige galette met pompoen en spitskool met een blok Parmezaanse kaas en Micoplane ernaast.

Hartige galette met pompoen en spitskool

Deze hartige galette is eigenlijk heel simpel te maken. Tenminste als je net als mij lui bent aangelegd en er kant-en-klaar hartige taart -of quichedeeg voor gebruikt. Ik kocht een rol rond deeg, zodat ik geen deeg hoefde te verspillen. Vulling erop en de randen vouwen en klaar is kees! Wil je liever zelf het deeg maken, bekijk dan het recept van deze quiche eens. En wil je liever een vegetarische variant maken? Laat dan de kip eruit.

Hartige galette met pompoen en spitskool.

Pompoen in het seizoen

Ik gebruik in de herfst en winter heel graag pompoen in mijn gerechten. Ik koop hele pompoenen, maar soms ben ik lui en dan koop ik kant en klare blokjes uit de koeling in de supermarkt. Ik moet wel bekennen dat deze vaak wat vlakker van smaak zijn.

Wil je altijd pompoenblokjes tot je beschikking hebben? Schil dan een pompoen, verwijder de pitten en draden en snijd de pompoen in kleine blokjes. Verdeel de blokjes per 250 gram in diepvrieszakjes en vries deze in. Op deze manier heb je altijd blokjes pompoen klaar voor gebruik in de vriezer liggen. Doordat het kleine blokjes zijn ontdooien ze vrij snel. En heb je ze écht snel nodig? Leg het afgesloten zakje in heet water en de blokjes zijn super snel ontdooit!

Hartige galette met pompoen en spitskool

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 10 min

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers quichedeeg bijvoorbeeld Tante Fanny
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 200 gr pompoen in blokjes
  • 160 gr zoete aardappel in blokjes
  • 1 spitskool grof gehakt
  • 100 ml (groenten)bouillon
  • 1 tl venkelzaad gemalen
  • 4 blaadjes gedroogde salie
  • zout
  • peper
  • 1 bakje ricotta
  • 2 el balsamico
  • 100 gr gerookte kip dunne reepjes
  • 1 gegrilde paprika grof gehakt
  • 50 gr Parmezaanse kaas geraspt

Optioneel

  • basilicum alleen blaadjes
  • 2 el pijnboompitten

Instructies

  • Haal het deeg uit de koeling en verwarm de oven voor op 200°.
  • Fruit de ui en knoflook in de olie tot de ui glazig is. Voeg de pompoen en zoete aardappel toe en bak 5 minuten mee. Voeg dan de spitskool toe en bak zo'n 5 minuten mee tot het iets is geslonken.
  • Voeg de bouillon toe samen met het venkelzaad en de salie. Breng op smaak met zout en peper. Laat het spitskoolmengsel 10 minuten rustig inkoken.
  • Meng ondertussen de ricotta met de balsamico en zet weg.
  • Voeg de kipreepjes en geroosterde paprika toe aan de spitskool en bak 2 minuten mee.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat (of over een quichevorm) en smeer in het midden de ricotta uit. Hou 3 cm rondom vrij. Schep daarop het spitskoolmengsel en bestrooi met Parmezaanse kaas. Vouw de randen deeg naar binnen dicht.
  • Bak 45 – 55 minuten in de oven tot het deeg een goudbruin kleurtje heeft gekregen.
  • Serveer een flinke punt met eventueel wat basilicumblaadjes. De galette is heel lekker met een simpele salade, maar smaakt ook prima zonder.

Notities

  • Bestrooid de galette vlak voor het bakken met pijnboompitten voor wat extra bite.
  • Wil je liever zelf het deeg maken? Bekijk dan het recept van deze quiche eens.
  • Bang dat de galette openvouwt tijdens het bakken? Bak hem dan in een vorm met opstaande randen.
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Galette, Hartige taart, Pompoen
Hartige galette met pompoen en spitskool.

Ik gebruikte voor deze galette een gietijzeren pan met opstaande rand, zodat de vulling mooi op zijn plek bleef liggen. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt de galette ook maken op een bakplaat.

MUZIEKTIP!


Tegenwoordig vind ik het heerlijk om te koken met klassieke muziek aan. Het geeft mij rust tijdens het koken en zo wordt het nog meer een ontspannende ervaring. Ik moet bekennen dat ik eigenlijk niet veel van Klassieke muziek afweet, dus vul ik tegenwoordig een fijn Spotify lijstje met daarin nummers waar ik lekker bij kan ontspannen waar deze van Chopin ook in voorkomt.

KokenKoken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close