Ik ga een maand alcoholvrij

3.8K

Dit keer eens geen blog met mooie plaatjes en heerlijk eten, maar een blog over die éne maand in het jaar waarin wij thuis het roer eens rigoureus omgooien en alcoholvrij leven. Ik ben stiekem wel nieuwsgierig of er meer mensen zijn die dit doen.
Laat je het mij weten?

Het is november en het jaar is bijna voorbij. De dagen zijn kort, de wolken grijzer en de gezellige dagen van december staan voor de deur. En aangezien december een maand vol vreterijen en gezelligheden is, doen Vriendlief en ik het in deze maand vaak een beetje rustig aan. Laat ik vooropstellen dat ik dit niet doe omdat ik zonodig wil afvallen om in die éne feestjurk te passen. Ik doe het om even pas op de plaats te maken. Ik vind het fijn om mijn lijf af en toe gewoon een pauze te geven.

Ik ga een maand alcoholvrij | www.deedylicious.nl

Een maand alcoholvrij

Voordat de zomer begint vinden we zo’n bezinning vaak heel normaal en doet heel Nederland het rustig aan door op een slablaadje te sabbelen, caloriearme gerechten te eten of aan sapkuurtjes te doen. Want we willen natuurlijk wel ‘bikini-proof’ de zomer instappen. Nou heb ik niet het lichaam van een model en vind dat ook niet nodig. Dus ik doe ook niet aan de hype mee om de maanden voor de zomervakantie ineens op rantsoen te gaan. Nee, ik geniet gewoon lekker van eten en drinken, maar dan wel met mate.

Maar goed…die hele hype is meer berust op het feit dat er gewicht wordt verloren en je er ‘beter’ uit gaat zien. Maar hoe zit dat met je beter voelen? Ik vind dat eigenlijk veel belangrijker dan hoe ik eruit zie. Want in een lijf dat niet ‘lekker’ zit, voel ik mij ongelukkiger dan dat ik afgetraind in een stukje stretchstof pas. En dat is precies waarom ik een maand alcoholvrij toepas.

Ik ga een maand alcoholvrij | www.deedylicious.nl
Maar hoe dan?

Wij plannen onze maand zonder alcohol meestal in de maand november. Net voordat het feestgedruis weer begint. Maar soms doen we het ook in mei voordat we weer mogen genieten van een korte vakantie. En dat voelt goed.
Gewoon even een maand niet nadenken over wie er naar huis moet rijden. Of hoe je je voelt de dag na een feestje. Nee, dat zijn zaken waar je een maand lang je hoofd niet over hoeft te breken. Waar je wel je hoofd over gaat breken is hoe je onder de “ah joh, eentje mag toch wel” uitspraken moet komen. En de verleidingen die dat met zich meebrengt. Een maand zonder alcohol is een mentaal spel wat je aangaat met je eigen lijf.

Ik ga een maand alcoholvrij | www.deedylicious.nl

Is het moeilijk?

Hoe makkelijk is het om te zeggen, “ah joh, één wijntje kan toch wel.” Maar nu ik dit al een aantal keer heb gedaan, zo’n maand zonder alcohol, weet ik dat het zonde is als je ‘spijbelt.’ (Believe me, spijbelen heb ik zeker wel eens gedaan). Het gekke is dat ik na een week al merk dat ik frisser in mijn hoofd ben en een minder opgeblazen buik heb. Ook merk ik dat mijn energiehuishouding het lekker vindt. En dat mijn onrustige gezicht (lees pukkels en ontstekingen) er ook ineens baat bij hebben. Wanneer ik hier een dag in deze maand mee stopt en toch die paar glazen wijn naar binnen slurp, merk ik dat direct aan mijn lijf. Die opgeblazen buik komt direct terug. En mijn huid is er ook als de kippen bij om daar weer wat oneffenheden op te vertonen. Zó jammer!

“Waarom doe je dit dan niet altijd Wendy?”, hoor ik je denken. Feit wil, dat ik een drankje op z’n tijd gewoon lekker vind. Ik ben niet echt een door-de-week-drinker. Je zal mij dan ook zelden een fles wijn open zien trekken op een doordeweekse dag. Ik vind het in het weekend lekker of na het eten als we uit eten zijn. Of bij vrienden op bezoek zijn. Dus zó enorm af te kicken hoef ik nu ook weer niet. Maar naast dat het een lichamelijk proces is, vind ik het mentale aspect misschien nog wel veel interessanter. Want alcohol is de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je hiervoor bedankt op een verjaardag of ander feestje word je toch even glazig aangekeken. Raar toch eigenlijk?

Ik ga een maand alcoholvrij | www.deedylicious.nl

Geestelijk afkicken

De titel zegt het misschien een beetje cru, maar je geest moet zich zeker even losweken van de alcohol in deze maand. Het is een ‘gewoonte’ en ergens in die maand begin ik mij meestal af te vragen waarom het altijd aanwezig zijn van alcohol toch zo gewoon is. Wanneer je iemand in je omgeving hebt die een drankprobleem heeft of zwanger is, denk je daar automatisch wat meer over na. Maar wanneer je dit niet kent, is het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld om altijd alcohol tot je beschikking te hebben.

Zo ook bij ons in de vriendenkring; het is er altijd en bij gezellige gelegenheden wordt er al snel een fles opengetrokken en de glazen klinken op een leuke avond, waar niets mis mee is. Maar in de alcoholvrije maand komt er vaak dan ook dat stukje bewustwording, waarin ik mij besef dat het nuttigen van alcoholische dranken, helemaal niet nodig is en het zonder drank net zo leuk kan zijn.

Het enige wat ik in deze maand énorm mis is een ruimer assortiment aan alternatieven in de horeca, want frisdrank en sapjes uit lelijke longdrinkglazen gaat je neus uitkomen tijdens deze maand. Ik pleit voor meer alcoholvrije cocktails op de kaart! Aangezien niet elke kroeg dat heeft, vraag ik mijn drankjes meestal in een wijnglas, al bestel ik een glas water. Dat voelt ‘iets meer feestelijk’ wanneer ik met een gezelschap aan tafel zit of in de kroeg sta. Ja ik weet het, dat is een huge mindfuck, maar ik vind dat toch fijn.

Zijn er meer?

Ik ben zo benieuwd of er meer mensen zijn die dit wel eens inlassen, zo’n alcoholvrije maand? En welke reden er voor jou achter zit. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en of jij wel eens spijbelt of de verleiding niet kan weerstaan. En tips: ik hou van tips. Heb je leuke kroegjes of restaurants waar ze denken aan de alcoholvrije mens? Dan hoor ik die uiteraard heel graag!

De komende maand zal ik op Instagram laten zien wat ik deze maand drink als ik op pad ben en weer eens een glas wijn zal moeten afslaan. Maar ook op de blog vind je diverse alcoholvrije alternatieven en tips voor in de horeca.

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close