Mysterybox: Zoete Yorkshire puddings

2.1K

In de foodbloggersgroep op Facebook wordt er af en toe een Mysterybox Challenge georganiseerd en ik vond het leuk om hier een keer aan mee te doen. Alle deelnemers mogen één ingrediënt inzenden en uit al de inzendingen worden er 6 geselecteerd. Met minstens 3 van deze 6 ingrediënten dien je een recept te maken waarbij je gebruik mag maken van wat basisingrediënten die iedereen wel in de kast heeft staan.
Helaas werd ik ziek, dus ik was véél te laat om mijn inzending op tijd in te sturen. Maar ik moest het recept natuurlijk wel even met jullie delen.

De ingrediënten van deze challenge waren:

 • Chocolade (of cacao)
 • Rode linzen
 • Lamsvlees
 • Sinaasappel
 • Groene kool
 • Kokosmelk

Uit de voorraadkast mocht ik bloem, suiker, boter, olie, eieren en specerijen gebruiken.

Ik heb de keuze gemaakt om voor iets zoets te gaan en kwam per toeval een recept van Jamie Oliver tegen van Yorkshire puddings. Deze eet je normaal gesproken bij een heerlijke sunday roost en dus een hartig gerecht. Maar ik wilde eens iets geks doen en deze als zoete lekkernij omturnen. Qua uitvoering niet helemaal geworden wat ik had gehoopt, maar dat was puur een kwestie van niet goed nadenken. Maar met de smaak is het helemaal goed gekomen hoor jongens, my god! Heerlijk; wat een verwennerij. Ik ga ze dan zéker nog een keer maken, maar dan nu wel op de manier zoals het hoort. Lees maar waar het bij mij fout ging.

 

Zoete Yorkshire puddings

Porties 6 stuks
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten

Benodigdheden

 • muffinvorm

Ingrediënten

 • 2 eieren
 • bloem
 • kokosmelk
 • tl bakpoeder
 • 2 el suiker
 • 100 gr pure chocolade
 • sinaasappeljam
 • geraspte kokos
 • zonnebloemolie

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 225˚C. Plaats een muffinvorm in de oven, met in elke holte 1 cm. zonnebloemolie. Laat dit goed heet worden (minstens 10 minuten totdat er een beetje rook vanaf komt).
 • Zoals je hebt gezien, heb ik bij de ingrediënten niet gezet hoeveel bloem en kokosmelk je nodig hebt. Dit heeft namelijk alles te maken met de eitjes. Breek deze in een maatglas, klop los en kijk hoeveel milliliter dit is. Deze hoeveelheid heb je ook nodig van de bloem én de kokosmelk. Verhouding 1:1:1 dus.
 • Voeg het bakpoeder en suiker toe en meng tot een glas beslag. 
  Je kunt op dit moment nog een paar druppels vanille-extract toevoegen of wat citroenrasp toevoegen aan het beslag. Giet het over in een schenkkan om het makkelijk in de muffinvorm te schenken.
 • Haal de (hete!) vorm uit de oven en schenk het beslag tot ⅔ in de holtes. Let op; dit kan spetteren, want het laagje olie is heel heet. Plaats direct weer terug in de oven. Na 10-15 minuten zijn ze mooi bruin gebakken en lekker ‘puffy’ uit de vorm gerezen.
 • Laat ze even afkoelen op een ovenrek en smelt ondertussen de chocolade au bain marie. Wanneer de puddings een beetje zijn afgekoeld, dip je ze met de bovenkant in de chocolade of schenk je dit eroverheen. Maakt het af met een lekkere lepel sinaasappeljam en bestrooi met de kokosrasp.

Notities

 • Ze zijn het lekkerst als de chocolade is afgekoeld en weer een beetje knapperig is geworden.
 • Bij mij rezen ze niet zo erg goed. Dit kwam omdat ik de vorm niet lang genoeg in de oven had laten staan. Mijn zonnebloemolie was dan ook niet heet genoeg. Het moet eigenlijk zo heet zijn, dat het een beetje rookt, als je de tray uit de voorverwarmde oven haalt. Zoals je kunt zien, zijn ze bij mij dus niet zo groot en luchtig geworden. Maar ik beloof je; zélfs als dat mislukt, zijn ze nog steeds heerlijk!
Gang: Nagerecht, Tussendoortje
Trefwoord: Bakken, Zoet
KokenKoken

Reacties

 1. Bijzondere twist, maar klinkt in mijn oren toch goed! Mooie foto ook!

  1. Dank je wel Sander! Ik hou van mooie (en lekkere) plaatjes, dus dit compliment ontvang ik met open armen. Laat je het me weten als je ze een keer gaat maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close