Affogato met Glühwein en kaneel

95
Winter dessert
In dit dessert zijn de Glühwein en kaneel een match made in heaven!

Het is eind 2024 en de Kerstdagen staan voor de deur. We gaan een fijne tijd tegemoet met gezellige avonden met vrienden en familie én lekker eten. Voor de Kerstbrunch op tweede Kerstdag bedacht mijn vriend een briljant dessert. Namelijk een variatie op de Affogato: een Affogato met Glühwein en kaneel. Glühwein smaak niet alleen met de Kerstdagen lekker, maar gedurende de hele winter. Ik deel dan ook graag het recept met je, want hij is niet normaal zo lekker!

Geen 18, geen alcohol

Champagnecoupe gevuld met Glühwein, een bol vanille-ijs en kaneelstokje. Daaroverheen wordt kaneel gestrooid om een affogato met glühwein en kaneel mee af te toppen. In de achtergrond zie je een fles, nog een coupeglas en wat winters decoratiemateriaal liggen.

Wat is affogato?

Ik hoor je denken, wat ís een affogato nou eigenlijk? Nou dat ga ik je vertellen. En ik hoop dat je het een keer gaat maken, want het is super simpel om te maken én ook nog eens super lekker! Affogato is een Italiaans ijsdessert bestaande uit een bolletje vanille-ijs dat bij serveren overgoten wordt met een vers gezet kopje espresso. Ik zei het toch? Heel simpel, maar geloof mij alsjeblieft dat dit onwijs lekker is!

Champagnecoupe gevuld met Glühwein, een bol vanille-ijs en opgeklopte melk. Op het glas ligt een kaneelstokje en steranijs. In de achtergrond zie je een fles, nog een coupeglas en wat winters decoratiemateriaal liggen.

Maak het deluxe

Wat wij thuis graag doen is een affogato nog een beetje pimpen met een extra ingrediënt, namelijk opgeklopte melk. Ik ben sinds afgelopen zomer in het bezit van een Nespresso Barista Receptenmaker, waarmee je allerlei verschillende recepten kun maken. Ik kreeg deze voor mijn verjaardag van mijn vriend; wat een tof apparaat! Je kunt hier natuurlijk perfect cappuccinoschuim mee maken, maar ook ijskoude frappé en het geweldige schuim voor een affogato. Er zitten heel veel programma’s op om lekkere creaties mee te maken. Het voordeel is dat hij zowel warm kan opkloppen, maar ook koud. En als je een ijsklontje en een schepje suiker toevoegt, krijg je een schuim zo stevig en romig, dat het wel slagroom lijkt. Heerlijk om die affogato mee af te toppen!

Heb je nou geen Nespresso Barista Receptenmaker binnen handbereik? Geen nood, met een draadloze handopschuimer kom je ook een heel eind. Zorg dat je melk goed koud is en hou vol!

Champagnecoupe gevuld met Glühwein, een bol vanille-ijs en kaneelstokje. Daaroverheen wordt opgeklopt melkschuim geschonken om een affogato met glühwein en kaneel mee te maken. In de achtergrond zie je een fles, nog een coupeglas en wat winters decoratiemateriaal liggen.

Affogato met Glühwein en kaneel

Goed, we waren dus bij de affogato, maar dán net even anders. Mijn vriend bedacht om voor de Kerst een andere versie van de affogato te maken. Niet met koffie, maar met Glühwein en ik dacht gelijk ‘OMG hoe lekker zou dit zijn met melkschuim erop dat smaakt naar kaneel?’ Want zeg nou zelf, Glühwein en kaneel zijn een match made in heaven. We hebben uiteraard uitgebreid getest voordat we een winnaar hadden: minder kaneel, meer suiker, langer kloppen. We zijn er een avondje goed zoet mee geweest 😆 Ik deel hieronder het recept voor 4 glazen.

Champagnecoupe gevuld met Glühwein, een bol vanille-ijs en opgeklopte melk. Op het glas ligt een kaneelstokje en steranijs.

Affogato met Glühwein en kaneel

Porties 4 glazen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten

Benodigdheden

  • 4 coupeglazen

Ingrediënten

  • 300 ml Glühwein verwarmd
  • 125 ml houdbare volle melk gekoeld
  • 1 tl kaneel + extra voor serveren
  • 2,5 tl suiker
  • 4 bollen vanille-ijs

Optioneel

  • kaneelstokjes ter garnering
  • steranijs ter garnering

Instructies

  • Verwarm de Glühwein in een pannetje of in de magnetron.
  • Schuim ondertussen de koude melk op met de kaneel en de suiker. Heb je een Barista Receptenmaker? Vergeet dan niet om een ijsklontje toe te voegen. Zet het programma op 'Affogato' en laat deze twee keer het programma afdraaien.
  • Vul ondertussen elk glas met een bolletje ijs.
  • Verdeel daarna de Glühwein over de glazen en top dit af met het opgeklopte schuim.
  • Garneer eventueel met wat gemalen kaneel, een stokje kaneel en/of steranijs en serveer direct.
Gang: Nagerecht
Trefwoord: Dessert, Feest, glühwein, Kerst

MUZIEKTIP!

Bij dit winterse dessert hoort natuurlijk een plaat waar je je lekker bij kunt opwarmen. En nee geen kerstplaat, maar een heerlijke track van Amaria. Met een laidback sound die in elke soullijst thuishoort.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close