Het is eind 2024 en de Kerstdagen staan voor de deur. We gaan een fijne tijd tegemoet met gezellige avonden met vrienden en familie én lekker eten. Voor de Kerstbrunch op tweede Kerstdag bedacht mijn vriend een briljant dessert. Namelijk een variatie op de Affogato: een Affogato met Glühwein en kaneel. Glühwein smaak niet alleen met de Kerstdagen lekker, maar gedurende de hele winter. Ik deel dan ook graag het recept met je, want hij is niet normaal zo lekker!
Geen 18, geen alcohol
Wat is affogato?
Ik hoor je denken, wat ís een affogato nou eigenlijk? Nou dat ga ik je vertellen. En ik hoop dat je het een keer gaat maken, want het is super simpel om te maken én ook nog eens super lekker! Affogato is een Italiaans ijsdessert bestaande uit een bolletje vanille-ijs dat bij serveren overgoten wordt met een vers gezet kopje espresso. Ik zei het toch? Heel simpel, maar geloof mij alsjeblieft dat dit onwijs lekker is!
Maak het deluxe
Wat wij thuis graag doen is een affogato nog een beetje pimpen met een extra ingrediënt, namelijk opgeklopte melk. Ik ben sinds afgelopen zomer in het bezit van een Nespresso Barista Receptenmaker, waarmee je allerlei verschillende recepten kun maken. Ik kreeg deze voor mijn verjaardag van mijn vriend; wat een tof apparaat! Je kunt hier natuurlijk perfect cappuccinoschuim mee maken, maar ook ijskoude frappé en het geweldige schuim voor een affogato. Er zitten heel veel programma’s op om lekkere creaties mee te maken. Het voordeel is dat hij zowel warm kan opkloppen, maar ook koud. En als je een ijsklontje en een schepje suiker toevoegt, krijg je een schuim zo stevig en romig, dat het wel slagroom lijkt. Heerlijk om die affogato mee af te toppen!
Heb je nou geen Nespresso Barista Receptenmaker binnen handbereik? Geen nood, met een draadloze handopschuimer kom je ook een heel eind. Zorg dat je melk goed koud is en hou vol!
Affogato met Glühwein en kaneel
Goed, we waren dus bij de affogato, maar dán net even anders. Mijn vriend bedacht om voor de Kerst een andere versie van de affogato te maken. Niet met koffie, maar met Glühwein en ik dacht gelijk ‘OMG hoe lekker zou dit zijn met melkschuim erop dat smaakt naar kaneel?’ Want zeg nou zelf, Glühwein en kaneel zijn een match made in heaven. We hebben uiteraard uitgebreid getest voordat we een winnaar hadden: minder kaneel, meer suiker, langer kloppen. We zijn er een avondje goed zoet mee geweest 😆 Ik deel hieronder het recept voor 4 glazen.
Affogato met Glühwein en kaneel
Benodigdheden
- 4 coupeglazen
Ingrediënten
- 300 ml Glühwein verwarmd
- 125 ml houdbare volle melk gekoeld
- 1 tl kaneel + extra voor serveren
- 2,5 tl suiker
- 4 bollen vanille-ijs
Optioneel
- kaneelstokjes ter garnering
- steranijs ter garnering
Instructies
- Verwarm de Glühwein in een pannetje of in de magnetron.
- Schuim ondertussen de koude melk op met de kaneel en de suiker. Heb je een Barista Receptenmaker? Vergeet dan niet om een ijsklontje toe te voegen. Zet het programma op 'Affogato' en laat deze twee keer het programma afdraaien.
- Vul ondertussen elk glas met een bolletje ijs.
- Verdeel daarna de Glühwein over de glazen en top dit af met het opgeklopte schuim.
- Garneer eventueel met wat gemalen kaneel, een stokje kaneel en/of steranijs en serveer direct.
MUZIEKTIP!
Bij dit winterse dessert hoort natuurlijk een plaat waar je je lekker bij kunt opwarmen. En nee geen kerstplaat, maar een heerlijke track van Amaria. Met een laidback sound die in elke soullijst thuishoort.