Lillet Rosé Tonic cocktail

91

In de nazomer van 2022 waren wij op vakantie in Frankrijk en daar vond ik éindelijk de flessen van Lillet. En ik zeg ‘éindelijk’, want ik zag dit aperitief al een tijdje online voorbij komen en ik was nieuwsgierig geworden naar de smaak. Ze hebben drie smaken en was blij te zien dat ze in de Franse Supermarché alledrie stonden. Uiteraard nam ik ze alledrie mee om uit te proberen. Met de Lillet Rosé maakte ik deze overheerlijke Lillet Rosé Tonic cocktail, een heerlijk fris drankje voor in de zomer.

Geen 18, geen alcohol!

Lillet Rosé Tonic, zomer in je glas

Met deze cocktail heb je de zomer gevangen in een glas. Een frisse cocktail met een wijnachtige smaak gemixt met tonic. Ik vind dit dus echt een waanzinnig lekker drankje voor bij de borrel. Lekker met een baguette tradition, Franse kaasjes en een lekkere compote. Stort het glas voor gebruik even vol met ijsblokjes of zet het glas even in de vriezer, dan blijft je drankje éxtra lang koud.

Fles Lillet Rosé met daarachter een Lillet Rosé Tonic cocktail. Daaromheen liggen partjes grapefruit en in de achtergrond zie je een schaduw van een palmblad.

Wat is Lillet?

Lillet is geen wijn, maar een aperitief gemaakt van gearomatiseerde Bordeaux wijnen met een frisse, bloemige smaak.

Lillet is lekker om met een Tonic te drinken, maar zeker de moeite waard om puur te drinken met een blokje ijs.

Er zijn 3 verschillende smaken, Lillet Blanc, Rouge en Rosé. De eerste twee worden enkele maanden gerijpt in vaten, waardoor ze wat zachter van smaak zijn. Lillet Rosé wordt niet gerijpt, zodat deze al zijn frisse en levendige smaken behoudt.

Wil je het recept van deze Lillet Rosé Tonic cocktail? Lees dan snel verder! Wil je meer lezen over Lillet, ga dan naar hun website.

Verstop je drank achter de gordijnen

Even een leuke anekdote voor tussendoor. Nadat wij op zaterdagavond waren aangekomen, hadden we geen puf meer om boodschappen te doen. Dus zondagochtend vroeg togen wij naar de lokale Supermarché. Bij binnenkomst liepen wij gelijk tegen een muur van vislucht en iets wat leek op de inhoud van een kliko die al een week in de zon had gestaan. Overigens is dit een lucht die ik daarna nog in vele supermarkten in Frankrijk heb geroken, iemand een idee waarom dit normaal is?

Maar anyhow, we hebben onze kar gevuld en kwamen aan bij de drankafdeling. Onze verbazing schetste dat voor alle schappen gordijnen hingen en bepaalde paden met alcoholische versnaperingen waren afgezet met een lint. Spiekend achter de gordijnen werden wij gelijk op de vingers getikt door een local dat er vandaag géén alcohol werd verkocht. En bij navraag bleek dat geen geintje; op zondag ging er geen druppel drank de winkel uit 🤯 Wij dachten eerst nog dat het niet van de ‘heer’ mocht, en vonden dat op zijn zachts gezegd nogal hypocriet. Maar het kwam er eigenlijk gewoon op neer dat er op zondag geen personeel werkt, dat kan controleren of je wel oud genoeg bent. Ik moest dus nog even een dag langer wachten met het proberen van dit drankje, haha.

Fles Angostura bitters op een fruitschaal gevuld met sinaasappels, citroenen en een ananas.

Angostura Bitters, een extra dimensie

Ik gebruik in dit recept een ingrediënt dat niet helemaal voor de hand ligt. Laat je hierdoor niet afschrikken, ik heb een alternatief in het recept geplaatst. Maar ik wil toch een opsteker geven aan dit kleine flesje dat bijna elke barman wel in zijn assortiment heeft.

Wat is Angostura Bitters?

Het is een gigantisch geconcentreerde smaak van sinaasappel. Het bevat behoorlijk wat alcohol, maar je hebt hier écht maar 1 druppel van nodig om je drankje op te peppen. Ik gebruik dit vaak ook in een glas tonic, om deze net even en extra kick te geven, zonder er gelijk Gin of zoiets aan toe te voegen. Kom je het tegen? Koop zeker een flesje!

Ik gebruikte het ook al eens eerder in een Cocktail met Arancello en Vermout.

Lillet Rosé Tonic cocktail

Porties 1 glas
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 8 minuten

Benodigdheden

  • groot glas

Ingrediënten

  • ijsblokjes +extra voor garnering
  • 1 grapefruit
  • 50 ml Lillet Rosé
  • 100 ml Tonic
  • 1 druppel Angostura Bitters

Instructies

  • Vul het glas met ijsblokjes en laat deze 5 minuten staan. Je kunt het glas ook 5 minuten zonder het ijs in de vriezer plaatsen.
  • Snijd ondertussen 1 grapefruit in partjes.
  • Vul het glas tot ¾ met verse ijsblokjes en schenk de 50 ml Lillet Rosé en 100 ml Tonic in het glas.
  • Top de cocktail af met 1 druppel Angostura Bitters en steek een partje grapefruit tussen het ijs. Heb je geen Angostura Bitters? Knijp dan 1 partje van de grapefruit uit in het glas.
Gang: Drankjes
Keuken: Frans
Trefwoord: Cocktail, Feest, Hittegolf, Zomer

MUZIEKTIP!

Met deze zomerse cocktail wil je natuurlijk een heerlijk nummer op de playlist. Check deze plaat eens van Peggy Lee, die niet zou misstaan op jouw cocktailparty.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close