Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia’s

1.1K

Alweer een héle lange tijd geleden kreeg ik kookvriendinnetje Linda Peek van Lekker eten met Linda te eten, samen met manlief. En als er een foodie komt eten, moet er natuurlijk wel wat speciaals op tafel worden gezet. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik niet eens meer weet wat het hoofdgerecht was, zó lang geleden is dat alweer. Maar het dessert – gek dat ik juist dié dingen wél onthou 😉 – staat nog gegrift in mijn geheugen.

Op deze feestelijke avond maakte ik een bakje waar ik het ijs in serveerde. Deze heb ik nu niet gemaakt, maar ik geef je wel het recept. Daarnaast gebruikte ik in het origineel pistachenoten, maar die had ik nu niet in huis. Dit zijn gekarameliseerde macadamianoten geworden, samen met pecannoten, slagroom en merengue. Ik heb alle elementen los uitgeschreven; Gebruik uit het recept wat jij lekker vindt en combineer dit. Iedere combinatie is onweerstaanbaar!

Saffraan ijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia's

Je hebt nu alle ingrediënten om een fantastisch dessert te maken. Dit vergt even wat voorbereidingen, maar dan heb je ook wat.

Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia’s

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 2 uur
Rusttijd 4 uur
Totale tijd 6 uur

Equipment

  • IJsmachine
  • muffinvorm
  • spuitzak

Ingrediënten

Saffraan rozenwater roomijs

  • 250 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl saffraan
  • el rozenwater
  • 110 gr suiker
  • 3 eidooiers bewaar het eiwit

Eetbaar bakje

  • 130 gr roomboter koud
  • 130 gr suiker
  • 175 gr bloem
  • 2 eieren
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl vanille-extract

Meringue

  • 3 eiwitten
  • 110 gr suiker

Gekarameliseerde macadamianoten

  • 4 el suiker
  • macadamianoten
  • 25 gr roomboter
  • 3 el slagroom

Instructies

Saffraan rozenwater roomijs

  • Schenk de melk en slagroom in een pannetje met dikke bodem en gooi de saffraan erbij. Laat dit minstens een half uur trekken in de koude melk en slagroom.
  • Breng na het trekken de melk en room aan de kook. Als het kookt haal je het pannetje van het vuur en voeg je het rozenwater toe.
  • Klop in een kom de eidooiers met suiker luchtig. Schenk een klein beetje van het warme melk-mengsel bij de eieren en klop snel door. Voeg beetje bij beetje de melk toe bij het ei.
  • Giet alles terug in de pan en breng dit al roerend tot een temperatuur van 85˚C. Gebruik het kleinste gaspitje gebruikt en zorg het mengsel net niet kookt. Blijf kloppen/roeren totdat het iets indikt. Als je op de achterkant van een lepel een streep kunt trekken zonder dat deze uitloopt, is het mengsel goed.
  • Schenk over in een schaal en dek gelijk af met vershoudfolie en laat 2 uur afkoelen (na 30 minuten mag het de koelkast in).
  • Draai het ijs in de ijsmachine en laat het ijs daarna minstens 2 uur opstijven in de vriezer. Maak ondertussen de eetbare bakjes.

Eetbaar bakje

  • Verwarm de oven voor op 190˚C.
  • Meng alle ingrediënten snel door elkaar tot je er een bal van kunt vormen. Leg de plak, verpakt in huishoudfolie, een half uur in de koeling.
  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit tot een plak van 3 mm dik. Leg een muffinvorm op zijn kop. Steek rondjes uit het deeg die ruim over de boling van de muffinbakjes vallen. Bak deze zo’n 10-15 minuten totdat ze een mooi kleurtje hebben gekregen. Haal ze uit de oven, maar nog niet van de vorm. Laat ze afkoelen, voordat je ze van de vorm haalt en bewaar in een afgeloten bakje tot je gaat serveren. 

Meringue

  • Verwarm de oven voor op 120˚C.
  • Klop de eieren tot de structuur van badschuim en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Wanneer het glanst en niet meer korrelig aanvoelt is de suiker goed opgenomen en is het klaar. 
  • Spuit toefjes merengue op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak dit op 120˚ totdat het droog is aan de buitenkant (ongeveer 20 minuten). Zet dan de oven uit, maar laat de plaat in de oven staan. Laat dit staan totdat het geheel is afgekoeld. Na een uur is het droog en klaar om te gebruiken.

Gekarameliseerde macadamianoten

  • Strooi in een hoog pannetje de suiker zodat het de bodem net bedekt. Zet het pannetje op een klein pitje en laat de suiker rustig smelten. Niet roeren! De suiker lost op en ziet eruit als water. Je zal zien dat het na een tijdje aan de randen bruin begint te worden. Nu mag je rustig de pan ronddraaien, zodat het gelijkmatig bruin wordt.
  • Wanneer de suiker amberkleurig is haal je de pan van het vuur. Voeg de slagroom toe (pas op; dit zal bruisen en een beetje spetteren) en de boter en roer goed door tot alles is opgenomen. Voeg de noten toe. Als ze rondom bedekt zijn met karamel, haal je de noten eruit en leg deze op een stukje bakpapier.

Samenstellen

  • Zet een eetbaar bakje op een bordje en schep hierin twee bolletjes ijs. Steek er wat meringue in of verkruimel deze boven het ijs. Garneer met wat macadamianoten.

Notities

  • Je kunt de koekbakjes, het ijs, de meringue en macadamianoten perfect van te voren maken. Zo hoef je na een diner het dessert alleen nog maar samen te stellen.
  • Niet elke positie van de muffinvorm kun je gebruiken, anders raken de bakjes elkaar en smelten ze samen. Wanneer je dus meerdere muffinvormen tot je beschikking hebt is dat super! En anders moet je het in etappes bakken.
  • Geen muffinvorm in huis? Geen probleem, maak een bol van aluminiumfolie en bekleed deze met bakpapier. Druk deze even goed aan op een bakplaat, zodat een kant plat wordt en hij blijft liggen op zijn plek. Hierover een stukje bakpapier met je koekjesdeeg leggen en gezellig met z’n allen in de oven schuiven.
  • Wil je het mooi afmaken, serveer er dan een wat eetbare bloemen bij; dit kleurt zo fantastisch bij elkaar. Ik heb bloemen van Nature’s Pride gebruikt. Prachtige bloemen die écht je gerecht versterken, zowel in smaak als uiterlijk. En ik ben fan van noten bij een dessert, daarom heb ik er ook nog wat pecannoten bij geserveerd. Zo zie je; met dit recept kun je alle kanten uit.
Gang: Nagerecht
Trefwoord: Dessert, Feest, Kerst
Saffraanijs met rozenwater en gekarameliseerde macadamia's

Zoals je hebt kunnen lezen zit er een  sponsored item in dit artikel,
die in dit geval mogelijk is gemaakt door Nature’s Pride.
Maar als DeedyLicious er niet blij van wordt, krijgt het geen plekje op deze site:
‘Cos if it ain’t Delicious, it ain’t DeedyLicious!

KokenKoken

Reacties

  1. Hoi!

    Ik wil dit graag maken, maar ik zie bij het eerste recept niet wanneer het rozenwater erbij moet.

    Bedankt alvast!

    1. Hoi Lieke, ik heb het erbij gezet. Wanneer het pannetje van het vuur mag, kan het erbij. Eet smakelijk alvast!

  2. Bram Schuiten says:

    Lieve Deedylicious,
    Ik ben gek op Saffraan ijs en ben dus ook al jaren vaste klant bij het Perzische restaurant bij mij in Den Haag . Na wat google werk, ben ik er onlangs achter gekomen dat dit overheerlijke ijs door een Iraanse familie hier in Nederland op een originele ambachtelijke manier wordt bereid. Het ijs ligt dus gewoon bij Oosterse supermarkten in de schappen! Het is wellicht de moeite waard om hen even te benoemen. Handig voor iedereen die niet de tijd heeft om dit overheerlijke recept zelf te bereiden: https://home/u73490p70007/domains/deedylicious.nl/public_html.bastanitehran.com/nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2020. All rights reserved.
Close