Met enige regelmaat geniet ik van een korte vakantie op het Griekse eiland Zakynthos. En hier eet ik, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, veelal groente. De échte Griekse keuken lijkt niets op de Griekse keuken die wij hier kennen. Wanneer je hier naar je lokale Parthenon gaat, staan er meestal grote schalen vlees op het menu. En natuurlijk wordt er in Griekenland voldoende vlees bereidt, maar ze staan meer bekend om de kleine hapjes en vegetarische gerechten. Neem nou spanakopita, de bladerdeeghapjes met spinazie en fetakaas. De rijkelijke salades met Griekse olijven en laten we vooral de tzatziki niet vergeten, met yoghurt en komkommer.

Griekse Salade
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 6 tomaten
- 200 gr feta (lekker vers van de griekse traiteur)
- 1 rode ui
- handvol zwarte olijven zonder pit
- olijfolie (extra vergine met zachte smaak)
- gedroogde oregano
- peper
Instructies
- Was en snijd de tomaten en komkommer grof. Het mogen best grote stukken blijven. Lekker makkelijk 😉 Verdeel dit over twee diepe borden.
- Hak de ui door de helft en snijd van beide helften dunne ringen. Verdeel over elk bord een halve ui.
- Meng alles door elkaar met wat olijven en strooi er de gedroogde oregano overheen.
- Brokkel de feta wat kleiner of leg het – zoals de Grieken doen – gewoon als plak/blok bovenop de salade.
- Schenk olijfolie over de feta, wees hier niet te zuinig mee, en maak het af met een klein snufje peper en natuurlijk nog wat oregano.
- Schenk een glaasje wijn in en eet dit lekker in het zonnetje op.