Ovenaardappels met ui, rozemarijn en knoflook

326

Ik heb ergens in 2015 al een keertje het recept uitgeschreven voor heerlijke -en vooral- makkelijke ovenfrietjes. Ik maak deze met regelmaat, maar ik heb gemerkt dat de vorm van de aardappel best wel veel impact heeft op de smaak van het uiteindelijk gebakken product. Daarom maakte ik deze ovenaardappels met ui, rozemarijn en knoflook. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik fan ben van dit bijgerecht!

Ovenaardappels met ui, rozemarijn en knoflook op een bakplaat voordat ze de oven in gaan.
Gebakken ovenaardappels detail

Ovenaardappels met ui, rozemarijn en knoflook

Ik kan het niet ontkennen, ik ben een échte aardappeleter. Je zou mij zo op het schilderij van Van Gogh kunnen zien zitten, want ik eet er behoorlijk wat van weg in een jaar. Niet alleen maar uit de oven, maar ook gekookt, gepureerd met wat bloemkool en als rösti. De pieper is echt bijzonder veelzijdig en op vele manieren te bereiden. Deze ovenaardappels met ui, rozemarijn en knoflook maak ik als bijgerecht bij haricots verts. Maar ook bij peen en doperwtjes met appelmoes zijn deze geweldig. Wil je er een stukje vlees of kip bij? Mij maakt het niet uit, ik heb hier met de groenten vaak genoeg aan. Maar een goede gehaktbal mag je er wat mij betreft altijd bij serveren.

Detail van aardappels die geschikt zijn om in de oven te bakken

Welke aardappel kan ik het beste gebruiken voor ovenaardappels?

Wanneer ik aardappels in de oven bereid, gebruik ik veelal een vastkokende aardappel. Denk aan Roseval aardappels, die typische langwerpige aardappeltjes met rode schil. Maar wat mij betreft houdt elke vastkokende aardappel zijn vorm prima in de oven.

Ik was de aardappels grondig en dep ze droog. Ik snijd ze in gelijke blokjes, zodat ze allemaal in dezelfde tijd gaar bakken. Ik spoel ze na het snijden niet meer af en kook ze ook zeker niet voor. Ik ben nogal pragmatisch ingesteld en wil lekker eten met zo min mogelijk gedoe. Dus kieper ze gelijk op een bakplaat, ik beloof je dat het goed komt.

Ovenaardappels met ui, rozemarijn en knoflook

Porties 1 bakplaat
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten

Benodigdheden

 • Bakplaat

Ingrediënten

 • 3 el olijfolie
 • peper
 • zout
 • 2 uien in parten
 • 4 tenen knoflook
 • 1 kg kleine vastkokende aardappels in de schil in blokjes van 2 cm dik
 • 4 takjes rozemarijn
 • 4 takjes tijm

Instructies

 • Verwarmd de oven voor op 200˚C.
 • Bekleed de bakplaat met bakpapier en sprenkel hierop de olijfolie. Bestrooi met een flinke snuf zout en peper.
 • Verdeel de aardappels, parten ui, tenen knoflook, takjes rozemarijn en tijm over de bakplaat en meng met je handen de olie er doorheen.
 • Verdeel het daarna goed, zodat alles in 1 laag ligt en bak dit 40 minuten in de oven tot de aardappels een goudbruin krokant korstje hebben. Voor het beste resultaat schep je halverwege de baktijd de aardappels even om.
 • Na het bakken gelijk serveren. Proef of er nog wat zout op mag en serveer het met een flinke lik mayonaise.

MUZIEKTIP!

Terwijl dit lekker in de oven staat te bakken kun je prima even relaxen. De oven doet het werk voor je, dus vermaak jij je lekker met het album van Oded Nir uit 2019.

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close