Geroosterde bloemkoolsoep met gepofte quinoa

161
HERFST!

Een vegetarische, goed vullende soep met stevige smaken door de grove Limburgse mosterd

Afgelopen september waren we in de gelukkige positie om een weekje naar Griekenland te gaan. Met al het gedoe rondom Corona best een spannende onderneming, maar we hebben het heerlijk gehad. En voelde ons er heel veilig, omdat het er erg rustig was en de maatregelen goed in acht werden gehouden. Maar wanneer je dan terug komt op Schiphol en in de stromende regen staat te wachten op de bus naar de parkeerplaats, dan kan je niet anders dan het accepteren. Het is herfst. Om maar gelijk in dat herfstgevoel te komen, maakte ik een lekker soepje, want soep + herfst = ❤️ dûh. Ik dook in mijn want-to-cook-lijst en het is de Geroosterde bloemkoolsoep met gepofte quinoa geworden.

Boven aanzicht van een kom bloemkoolsoep

Geroosterde bloemkoolsoep met gepofte quinoa

Bij het schrijven van deze blog is het zaterdag en het komt al een paar dagen met bakken naar beneden vallen. Met recht een soepdag dus 😉 En er is niets leukers om op zo’n dag te doen dan lekker de keuken in duiken. Ik had een bloemkool besteld bij de wekelijkse boodschappen en wilde daar eigenlijk bloemkoolsteaks mee maken. Helaas vielen de steaks bij het snijden al uit elkaar voordat ze überhaupt een pan had gezien. Ik besloot dus een ander recept te maken dat nog op mijn ‘verlanglijstje’ stond en dat was deze geroosterde bloemkool soep met gepofte quinoa.

Klik op de foto voor een grotere weergave.

Geen tijd? Maak de snelle versie!

De bloemkool en zoete aardappel had ik natuurlijk gewoon in de bouillon kunnen laten koken. Maar de smaak van het roosteren komt echt lekker door in de soep. Ik vind dat de smaken iets intenser zijn, dan wanneer ik het alleen had gekookt. Wil je de moeite niet nemen of heb je echt weinig tijd? Vergeet het roosteren dan en kook alles zo’n 20 – 30 minuten in de bouillon gaar. Haal het laurierblad eruit en voeg vlak voordat je de staafmixer er doorheen haalt de mosterd toe.

Hand strooit gepofte quinoa in kommetje bloemkoolsoep.

Gepofte quinoa

Ik kreeg het idee om gepofte quinoa te gebruiken door het restaurant Prosilio, waar wij op Zakynthos ooit een keer hebben gegeten. Daar at ik een super lekkere curry waar groene-thee noedels bij werden geserveerd. Over het gerecht was wat gepofte quinoa gestrooid en ik vond dit zo grappig. Daarnaast voegde het echt iets aan structuur toe in het geheel. Ik wilde dit heel graag in een gerechtje gebruiken en vond het ‘branderige’ wel bij deze soep passen.

De quinoa laat je heel rustig (zo’n 5 minuten) roosteren in een hete koekenpan. Het gaat na verloop van tijd net zo poppen als popcorn, al zal het wat minder snel de pan uitspringen.

Geen quinoa in huis of geen zin om te poffen? Wat croutons eroverheen of een lekker knoflookbroodje on the side is nét zo lekker! En tip van flip: de quinoa is ook gepoft te koop 😉

Geroosterde bloemkoolsoep met gepofte quinoa en mosterd

Porties 2 liter
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Oventijd 35 min
Totale tijd 1 uur 15 min

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Soeppan
  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 1 bloemkool ca. 800 gr
  • 2 zoete aardappels ca. 250 gr
  • 4 el grove mosterd Limburgse
  • 4 el olijfolie
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 2 uien grof gehakt
  • 3 tenen knoflook gepeld
  • l (groente)bouillon
  • 1 laurierblad
  • 2 el quinoa
  • zout
  • peper
  • 4 takjes platte peterselie grofgehakt

optioneel

  • uitgebakken spekjes

Wat ga je doen?

  • Verwarm de oven 200˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het blad van de bloemkool en was de bloemkool goed. Verdeel deze in roosjes en laat deze goed uitlekken. Snijd de zoete aardappel in blokjes.
  • Meng de bloemkool en aardappel met de mosterd, 2 eetlepels van de olie en het gerookte paprikapoeder. Verdeel over het bakblik en bak 30 minuten of tot het goudbruin gebakken is. Zet eventueel de laatste 2 minuten de grill even aan.
    Ovenplaat met bloemkoolroosjes en zoete aardappelblokjes
  • Verhit de resterende 2 eetlepels van de olie in een soeppan en fruit hierin de ui aan. Als de ui glazig is, mogen de knoflooktenen erbij. Bak 2 minuten mee. 
  • Haal de geroosterde bloemkool en zoete aardappel uit de oven. Voeg toe aan de ui en knoflook en roer even om. Mocht je de soepjes mooi willen garneren, hou dan een paar bloemkoolroosjes achter. Schenk de bouillon erbij met een laurierblaadje. Breng aan de kook en laat dit 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  • Verhit ondertussen een koekenpan. Voeg de droge quinoa toe en bak de quinoa 5 minuten tot het goudbruin is en bijna niet meer poft. Blijf erbij en schud regelmatig de pan, zodat ze niet verbranden.
  • Haal de soep van het vuur en maal de soep fijn met een staafmixer of keukenmachine. Breng op smaak naar wens met peper en zout. 
  • Serveer de soep met grof gehakte peterselie en de gepofte quinoa. Heb je wat bloemkoolroosjes achter gehouden? Dan is dit het moment om deze op de soep te leggen. Voor de vleesliefhebber kun je er nog wat uitgebakken spekjes overheen strooien. 

Notities

Ik maak altijd gebruik van gistvrije bouillon van BioToday die toevallig ook nog eens vegan zijn. Het mooie is dat ik deze gewoon bij de Albert Heijn kan bestellen! Ze hebben verschillende smaken.
Gang: Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Trefwoord: Bloemkool, Quinoa, Vegetarisch
Boven aanzicht van kommetjes bloemkoolsoep
Ik maakte deze foto met mijn Canon 5D Mark IV, een Canon 50MM 1.8 lens en met behulp van een flitser.

Wil je leren hoe je met jouw camera een mooie foodfoto kunt maken? Of ken je de basics al, maar wil je in je creativiteit geprikkeld worden? Boek eens een privé workshop Foodfotografie.

In dit artikel wordt een affiliate link gebruikt. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

MUZIEKTIP!


Knus op de bank, kaarsjes aan en de regen lekker tegen de ramen laten tikken. Het echte cocoonen kan beginnen met dit soepje en dit nummer op repeat!

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Close
DeedyLicious © Copyright 2020. All rights reserved.
Close