Geroosterde venkel met citroen couscous

213

Een tijdje geleden alweer kwam ik op Facebook een recept tegen van Jamie Magazine: Een heerlijk recept van geroosterde venkel. En heel toevallig had ik die dag een venkelknol gekocht. Nog niet precies wetende wat ik er mee wilde gaan doen, werd ik geïnspireerd met dit gerecht en maakte geroosterde venkel met citroen couscous.

Geroosterde Venkel couscous | www.deedylicious.nl

Geroosterde venkel met citroen couscous

Ik besloot om het boek Smaakvrienden -waar ik echt nog eens een review over moet schrijven, want dit boek is top!- open te slaan om te kijken wat er voor groente bij paste. En toen ik zag dat citroen en couscous er ook prima bij konden, heb ik dit gecombineerd en er een lekker gezond recept van weten te maken. Een beetje van mezelf en een beetje van Jamie Oliver 😉

Geroosterde venkel met citroen couscous

Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 min

Ingrediënten

  • 1 venkelknol
  • 4 wortelen of 1 winterwortel
  • 15 cherrytomaten
  • 200 gr feta
  • 1 citroen
  • 2 tl karwijzaad
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • 200 gr couscous
  • amandelen zonder velletje

Optioneel

  • 5 takjes platte peterselie grofgehakt

Wat ga je doen?

  • Verwarm de oven voor op 170˚C.
  • Haal de buitenste bladeren van de venkel af, samen met de blaadjes en het groen (zit er nog loof – dit zijn dille-achtige takjes – aan? Bewaar deze om mee te garneren). Snijd de venkel in de lengte door de helft en haal de harde kern eruit. Hak de venkel in een paar grove stukken. Schil de wortels en snij in grove stukken.
  • Leg de gesneden groente in een ovenschaal, voeg de tomaatjes toe en schenk hierover rijkelijk de olijfolie. Er mag een klein plasje olie in de schaal staan. Strooi daarna het karwijzaad over de groente met wat peper en zout en roer goed om.
    Geroosterde Venkel couscous | www.deedylicious.nl
  • Bak een uur in de oven en controleer dan of de venkel en wortelen zacht zijn geworden. Mocht het nog te hard zijn, verleng het dan met 10 minuten en check weer.
    Geroosterde Venkel couscous | www.deedylicious.nl
  • Wanneer de groente goed zijn zet je de oven uit, maar laat je de schaal er nog in staan. Maak de couscous zoals het op het pak staat, samen met een klein snufje zout en wat extra vergine olijfolie.
  • Rooster ondertussen de amandelen lichtbruin en hak de dille fijn.
    Pers de citroen uit en doe de dubbele hoeveelheid van het sap aan olijfolie erbij. Breng op smaak met wat peper en zout.
    Wanneer de couscous klaar is kunnen de groente uit de oven.
  • Schep wat couscous op het bord en leg daar bovenop de groenten. Schenk wat van de citroenolie over de groenten en brokkel de feta er dan overheen. Strooi de geroosterde amandelen en gehakt loof van de venkelknol (of anders peterselie) als laatste over het bord.
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Couscous, Feta, Vegetarisch, Venkel

BBQ tip

Deze groenten kun je ook prima op de BBQ bereiden. Gebruik een metalen schaal en dek deze het eerste half uur af met aluminiumfolie, anders gaat het te hard. Hou de groente wel goed in de gaten

De ovenschaal die ik gebruikte in dit recept is (hoe kan het ook anders) van Jamie Oliver en te koop bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Close
DeedyLicious © Copyright 2020. All rights reserved.
Close