Jemig…het is al best weer een tijd geleden dat ik een ovenschotel heb gemaakt. En dan te bedenken dat mijn ovenschotel met chinese kool en kerrie een van de best bekeken recepten op mijn blog is. Hoog tijd om weer een nieuwe variant te bedenken dus! Dit keer een ovenschotel met spitskool, prei en komijn. Een ovenschotel die echt heerlijk smaakt door zijn mix aan specerijen. Er zit heel veel groente in en is genoeg voor 4 personen. Ik zeg alvast; ‘eet smakelijk!.’
Ovenschotel met spitskool, prei en komijn
Deze ovenschotel maakte ik met aardappelschijfjes met wat geraspte kaas on top. Ik ben niet zo van de snotkaas bovenop, dus de grill gaat meestal op het het einde van de baktijd nog even aan. Op deze manier creëer je een heerlijk knapperig laagje kaas. De cherrytomaatjes geven net even een friszure touch. Als je heel veel tomaatjes hebt, zou je ook die natuurlijk ook aan de vulling kunnen toevoegen. Kortom, dit is weer een recept waar je lekker mee kunt variëren! Geniet ervan 🙂

Ovenschotel met spitskool, prei en komijn
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 1 spitskool in dunne reepjes
- 1 prei in dunne ringen
- 1 rode paprika in dunne reepjes
- 1 winterwortel in kleine blokjes
- 1 rode ui in dunne ringen
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 300 gr gehakt
- ½ tl chilipoeder of een halve Spaanse peper
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl venkelzaad gemalen
- 1½ tl kerriepoeder
- zout
- peper
- 70 gr tomatenpuree
- 10 cherrytomaten gehalveerd
- boter voor invetten ovenschaal
- 700 gr aardappelschijfjes
- 150 gr geraspte oude kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Fruit de spitskool, prei, paprika, winterwortel, rode ui en knoflook aan in de hapjespan. Wanneer de ui glazig begint te worden, mag het gehakt, chilipoeder, komijnpoeder, venkelzaad en kerriepoeder erbij. Bak het gehakt rul en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en laat dit een paar minuutjes meebakken. Doe de helft van de cherrytomaatjes erbij. De rest bewaar je voor later.
- Vet de ovenschaal in met wat boter en beleg de schaal met een laagje aardappelschijfjes. Vul de schaal met het gehaktmengsel en dek af met de rest van de aardappelschijfjes. Bestrooi met de geraspte kaas en duw er de rest van de gehalveerde cherrytomaatjes in.
- Plaats de schaal in het midden van de oven en laat zo’n 30 à 40 minuten bakken, totdat de aardappels en kaas bruin beginnen te worden.
- Haal de ovenschotel met spitskool uit de oven en serveer direct.