Tomatenrijst met courgette, feta en tomaten uit eigen tuin

18.9K

Deze zomer had ik het geluk weer een paar goede tomatenplanten in de tuin te hebben staan. Ik kreeg de plantjes van een goede vriend en ze deden het echt super dit jaar! Nadat we terugkwamen van vakantie was de plant ontploft en hing vol met mooie rode vruchten. En tja wat maak je daar dan mee? Ik heb in Griekenland met regelmaat heerlijke tomatenrijst gegeten als bijgerecht en wilde dit een keer maken. Ik maakte al eens iets soortgelijks met couscous, maar met rijst vind ik het stiekem nóg lekkerder.

Tomatenrijst met courgetten en feta | www.deedylicious.nl

Tomatenrijst met courgette en feta

Dit makkelijke recept geeft je een heerlijke maaltijd. Serveer er een lekker stukje gegrilde kip bij of gekruide gehaktballetjes en je hebt een complete maaltijd. Wil je meer groenten dan kun je een rode paprika toevoegen en wat rucola. Het recept is sneller klaar wanneer je tomaten uit blik gebruikt. Maar ik moet zeggen, dat de tomaten uit eigen tuin toch wel nét iets lekkerder smaakten. Dat zal wel aan de liefde liggen die ik in ze stopte tijdens het groeiproces 😉 Ik heb ze voordat ik ermee aan de slag ging, wel ontdaan van het velletje, zodat alleen het sappige vruchtvlees van de tomaten overbleef. Ik leg je in de beschrijving uit hoe ik dat heb gedaan. Gebruik je blikjes? Pers de knoflook dan boven de pan uit, als de courgette in de pan gaat. Tip: hou je van wat pit? Strooi er dan met de tijm wat gedroogde chilipeper doorheen.

Tomaten uit eigen tuin op schaal | www.deedylicious.nl
Tomaten uit eigen tuin op schaal | www.deedylicious.nl

Tomatenrijst met courgette, feat en tomaten uit eigen tuin

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 courgette in blokjes
  • 225 gr rijst
  • zout
  • peper
  • 2 tl tijm
  • 5 blaadjes basilicum grof gehakt
  • 200 gr feta
  • 5 takjes platte peterselie grof gehakt
  • 2 el pijnboompitten geroosterd

Instructies

  • Snijd de tomaten kruislings in bij het kontje en kook deze 3 minuten in een ruimte pan kokend water. Haal ze uit de pan en leg in koud water. Pel het vel eraf, doe het vruchtvlees in de blender met de knoflooktenen en mix tot een gladde saus.
  • Fruit de ui aan tot deze glazig is en voeg de courgetteblokjes toe. Bak deze 5 minuten mee.
  • Voeg de rijst toe en bak deze 3 minuten mee. Blijf wel roeren. Breng op smaak met peper, een flinke snuf zout en de tijm.
  • Voeg dan de tomatensaus toe, let op dat de rijst onderstaat. Als het te weinig vocht is, voeg je een kopje water toe. Zet de deksel op de pan en laat minstens 10 minuten zachtjes pruttelen onder af en toe roeren.
  • Haal de deksel van de pan en laat de rijst droger koken onder regelmatig roeren. Wanneer het meeste vocht weg is, is het klaar.
  • Roer de basilicum erdoorheen en proef of er nog zout of peper bij moet.
  • Serveer met verkruimelde feta, peterselie en de pijnboompitten.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Feta, Rijst
Tomatenrijst met courgetten en feta | www.deedylicious.nl

Meer recepten met tomaten?

Bekijk deze recepten eens voor nog meer inspiratie!

Meer recepten met rijst?

Neem een kijkje bij deze heerlijke recepten!

MUZIEKTIP!

Zo na de vakantie vind het lekker om weer de keuken in te duiken en daarna gezellig aan tafel te eten. Met een lekkere playlist aan waar deze plaat zéker weten in moet zitten. Ik ken Nate Williams via de band Jamiroquai. Hij speelt in deze band en ik kwam met zijn eigen muziek in aanraking nadat we elkaar in real life hadden ontmoet. En wat een heerlijke muziek! Check deze gast zeker eens op spotify!

KokenKoken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
DeedyLicious © Copyright 2021. All rights reserved.
Close