In augustus deed Pauline van Uit Pauline’s Keuken een oproep om mee te doen met een toffe actie. IKEA is namelijk op zoek naar een nieuwe gerecht voor op hun menukaart en heeft daar hulp bij nodig. Kookfanaten, zoals ondergetekende, mogen meedoen met deze actie als ‘insider’, maar de challenge is open voor iedereen om een poging te wagen hét gerecht te maken wat vanaf 2 januari op de kaart van alle IKEA-restaurants komt te staan.
Bietenstamppot met zoete touch
In het pakket dat ik opgestuurd kreeg zat diepvries aardappelpuree die je ook bij de foodmarket van IKEA kunt kopen. Ik had in de vriezer nog wat bietjes liggen, die uit onze eigen tuin kwamen en besloot er een heerlijk zachte stamppot van te maken. Maar alleen een stamppot vond ik toch wel een beetje te simpel en maakte er heerlijk zoete uien bij met daarbij de nieuwe vegetarische gehaktballetjes, die je tegenwoordig ook in de restaurants kunt krijgen.
Ik zie dit gerecht zó op de kaart staan van IKEA; lekker vegetarisch, maar zeker niet minder smakelijk. En samen met de balletjes vormt dit een complete maaltijd waarna je lekker voldaan kunt gaan shoppen. En ook met het échte werk, gehaktballetjes gemaakt van vlees, smaakt dit ook heerlijk!
Bietenstamppot
Ingrediënten
- 12 vegetarische GRÖNSAKSBULLAR balletjes
- 3 uien in dunne ringen
- 1 tl suiker
- 2 grote bieten voorgekookt
- 400 gr POTATISMOS aardappelpuree
- 2 el OST HERRGÅRD kaas geraspt
- platte peterselie
- gefrituurde uitjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C en zet een met bakpapier bekleedde bakplaat klaar met 12 vegetarische balletjes. Schuif de bakplaat in de oven met de groenteballetjes en bak 20 minuten. Draai ze halverwege om.
- Fruit de uien aan in een koekenpan. Wanneer de ui glazig is mag de suiker erbij en zet je het vuur laag. Bak tot ze volledig slap en glazig zijn, roer regelmatig door. Als het droog dreigt te bakken, doe je er een eetlepel water bij. Na 10 minuten zijn de uitjes mooi zacht en lichtbruin gekarameliseerd. Zet de uitjes apart.
- Rasp de bietjes.
- Zet een steelpan op het vuur met de puree. Warm dit zachtjes door onder constant roeren. Eventueel kun je een beetje warme melk toevoegen, als je het te dik vindt. Wanneer je dit goed door kunt roeren en geen klontjes meer voelt, doe je de bietjes erbij. Warm dit even door en roer op het laatst de 2 el. kaas er doorheen.
- Schep wat van de bietenstamppot op een bord en schep daar wat van de uien overheen. Leg er 6 balletjes naast en maak het af met wat grof gehakte peterselie en gefrituurde uitjes.
Muziektip!
Ok een beetje spotten met IKEA mag wel toch? Ik kwam deze tegen en vond het een hilarisch nummer over de meubelgigant waar ik dit recept voor mocht maken. Enjoy!